Un nou raport: o marturie socanta, pentru vremuri socante

Va prezentam, in cele ce urmeaza, un raport oferit de Clare Creegan, din organizatia caritabila catolica “Church in Need”. Potrivit acestui raport, lansat zilele trecute, Creștinismul pare setat să dispară din părțile cheie ale Orientului Mijlociu. Raportul “Persecutati si uitati?” scoate în evidență un ciclu agravat de persecuții.

Raportul privind creștinii asupriti pentru credința lor, pe 2013-2015, realizat de organizatia catolica de caritate “Biserica aflata in nevoi”, concluzionează că, daca exodul credincioșilor din Irak continua la nivelurile existente, crestinii ar putea sa dispara in totalitate in termen de cinci ani, iar rata cea mai rapida este menționata pentru Siria, unde numarul credinciosilor crestini a scazut de la 1,25 milioane în 2011, la mai putin de 500.000 astăzi.

Cu ocazia lansarii raportului, un mesaj al Vaticanului spunea: “Sanctitatea Sa apreciază profund eforturile tuturor celor implicați în elaborarea acestui raport și în prezentarea in fața lumii a situației și suferinței creștinilor persecutați pentru credința lor”.

Mesajul, care urmează să fie citit de Arhiepiscopul Silvano Tomasi, Observator permanent al Vaticanului la Națiunile Unite, continuă: “[Papa] se roagă ca cei aflati in poziții de autoritare sa se străduiasca, nu doar pentru a eradica discriminarea religioasă și persecuția în propriile lor națiuni, ci totodata, pentru a gasi modalități mai eficiente de promovare a cooperarii internaționale în scopul depășirii acestor acte comise impotriva demnității umane și a libertății religioase”.

Evaluand 20 de țări în care persecuția este severă, raportul descrie ceea ce se numește o “purificare etnică motivata religios” a creștinilor, de către grupurile teroriste islamiste, în special în Irak și Siria, dar și în alte părți din Africa.

Examinand tarile fata de care ingrijorarile sunt mai mari, din Orientul Mijlociu și din alte locuri, cum ar fi China, Egiptul, Eritrea, Nigeria, Coreea de Nord, Pakistanul, Sudanul și Vietnamul, raportul se bazează pe declaratii ale martorilor oculari si alte dovezi.

Raportul concluzionează că, din 2013, situația s-a înrăutățit pentru creștini, în 15 din cele 19 țări studiate.

În 10 țări – mai mult de jumătate – persecuția este catalogata cafiind “extrema”.

Calificand Islamismul ca fiind cea mai mare amenintare, raportul “2015, persecutați și uitati?” evidențiază, de asemenea, problemele in crestere, cauzate de alte grupuri religioase extremiste – forme militante ale Hinduismului, Iudaismului și Budismului – cu atacuri în creștere, ca număr și ferocitate.

Regimurile totalitare, în special China, au pus presiune din ce in ce mai mare asupra Bisericii, potrivit raportului, cu amenințări grave confruntandu-se, de asemenea, creștinii din Eritreea și Vietnam.

Raportul constată că, în multe cazuri, creștinii sunt persecutați, nu atât de mult din cauza credinței lor, ci din cauza legăturilor lor percepute cu Occidentul și dintr-o asociere a credincioșilor cu colonialismul.

Descriind raportul ca fiind “o marturisire socanta, pentru vremuri socante”, editorul John Pontifex – sef de presa si informare in cadrul organizatiei “Biserica in Nevoi” din Marea Britanie – a spus: “un genocid cultural al creștinilor sterge prezența credincioșilor din zone intinse ale Orientului Mijlociu, din tinutul central al Bisericii.”

Dar, el a adăugat: “Departe de a da întreaga vină, pentru persecuția împotriva creștinilor, pe extremismul Islamului, raportul demonstrează că multe dintre probleme provin din extremisul non-musulman – nationalist – din grupurile religioase și regimurile totalitare comuniste istorice”.

Raportul arată că, pierderea creștinilor din Orientul Mijlociu și din altă parte, reprezintă o lovitură pentru relațiile comunitare, credincioșii acționand ca punte de legatura în societățile din ce în ce mai fragmentate.

Arhiepiscopul melkit greco-catolic, Jean-Clement Jeanbart de Alep, Siria, noteaza într-un cuvant: “Ne confruntăm cu una dintre cele mai importante provocări ale istoriei noastre de 2 000 de ani.

În ciuda problemelor noastre de aici, din Orientul Mijlociu, facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei care nu dispun de hrană, haine sau de alte lucruri esențiale”.

“Ca organizatie de caritate, ii sprijinim pe cei persecutați și pe crestinii aflati in suferință, ‘Biserica in Nevoi’ avand ca prioritate ajutoarele de urgență și ajutorul pastoral pentru stramutati și credinciosii refugiati din Orientul Mijlociu”.

In prefața raportului, Arhiepiscopul Jeanbart afirmă: “Prin harul lui Dumnezeu și cu ajutorul continuu al organizațiilor, inclusiv “Biserica in Nevoi”, am reusit să răspundem in fata nevoilor urgente ale poporului nostru”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.