Arheologii bulgari descopera un tezaur roman inedit: 2976 de dinari de argint

Arheologii bulgari au descoperit un tezaur roman antic, alcătuit din 2976 de monede (dinari) de argint, în timpul săpăturilor din Piața Sfanta Duminica din centrul Sofiei.

Monedele au fost găsite într-un vas de ceramica, care poartă numele ultimului proprietar, înscris pe una din fetele sale, conform Novinite.

Potrivit inscripției, ultimul proprietar al comorii a fost Selvii Calyst – un cetățean roman de origine greacă.

Monedele datează din secolele I si II dupa Hristos și au fost colectate într-o perioadă de o sută de ani.

Cele mai vechi monede datează din timpul domniei împăratului Vespasian, în timp ce cele mai recente sunt din timpul împăratului Commodus.

Acesta reprezinta cel mai mare tezaur de monede găsit în timpul săpăturilor efectuate pe sit-ul orașului antic roman Serdica.

Aceasta colectie demonstreaza ca, in perioada amintita, Serdica era o cetate bogata, cetatenii permitandu-si sa colecteze astfel de monede.

In viitor, tezaurul va fi expus la Muzeul de Istorie din Sofia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.