Monday 7 september 2015

Un sarcofag unic imens, vechi de 1800 de ani, a fost descoperit in Ashkelon

(Foto: Yoli Shwartz, AIA)O firma din domeniul constructiilor a dezgropat un sarcofag unic, datând din perioada romană, în orașul de sud de coastă Ashkelon – Irael.

Intr-un comunicat de presa al Autorității Israeliene de Antichitati se arata:

“Un sarcofag unic și extrem de impresionant, din piatră, vechi de aproximativ 1800 de ani, a fost descoperit pe un șantier, în noul cartier de vile din Ashkelon. Descoperirea a avut loc în cadrul unei operațiuni efectuate în noaptea de marți, 1 septembrie, de către inspectorii IAA pentru Prevenirea Jefuirii Antichităților și de ofiterii de patrulare și detectivii secției de poliție din Ashkelon.

Acesta este unul dintre cele mai rare sarcofage descoperite vreodată în Israel. Sicriul, care este fabricat din calcar dur, are o greutate de aproximativ 2 tone și masoara 2,5 metri lungime, fiind sculptat pe toate partile. O figurină de mărimea unei persoane este sculptata pe capacul sarcofagului.

Dr. Gabi Mazor, fost arheolog al IAA, a descris scena de pe sarcofag: o parte a capacului sarcofagului este împodobita cu chipul cioplit al unui om care se sprijina pe brațul stâng. El poartă o bluza scurta, decorata cu broderie pe partea din față. O tunică este înfășurata în jurul taliei sale. Ochii figurinei au fost aparent incrustati cu pietre pretioase, care au dispărut, iar parul este aranjat în bucle, într-o coafura tipic romană.

Pe cealaltă parte a capacului se afla un basorelief, al unei amfore metalice (un vas utilizat pentru transportul lichidelor, cum ar fi vinul) cu care se intersecteaza carcei de vita de vie, struguri și frunze de vita de vie.

Sarcofagul mai este decorat, printre altele, cu coroane și capete de taur, cupidoni goi și figura feminina a Medusei, care include șerpi, parte a unei credințe din perioada romană, pentru protejarea celui decedat”.

Potrivit lui Mazor, astfel de sarcofage erau, de obicei, amplasate în sau lângă un mausoleu de familie.

Nivelul ridicat al decorarii atesta apartenenta la o familie influenta, care judecând după motivele descrise nu era evreiasca.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile