Noi discutii privind transformarea Hagia Sophia din Constantinopol in moschee

Ca parte a campaniei electorale din Turcia, apar din nou voci in randul politicienilor, care sustin transformarea renumitei Catedrale Hagia Sofia (Sfanta Sofia) din Constantinopol in moschee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Presa turcă a raportat că Ministrul turc interimar al Culturii și Turismului, Yalçın Topcu, în cadrul unei emisiuni de televiziune, a recunoscut că problema transformării Hagia Sophia în moschee s-a aflat deja pe ordinea de zi.

Ministrul turc s-a referit la testamentul lui Mehmet al II-lea Cuceritorul, pentru care prima măsură după cucerirea Constantinopolului a fost transformarea Hagia Sophia în moschee.

Specialistul grec in istorie turca Nikos Chiliadakis consideră că instabilitatea internă din Turcia și poziția instabilă a elitei conducătoare, inclusiv a Președintelui Recep Tayyip Erdogan, ar putea încuraja convertirea brusca a Catedralei Sfanta Sofia in institutie de cult musulman. Prin aceasta, islamistii si-ar putea crește popularitatea, în ajunul alegerilor viitoare din 1 noiembrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.