Telescopul Hubble captureaza o imagine celesta fantastica: Fluturele cosmic (video)

(Foto: NASA)Cunoscut pentru fotografii sale minunate realizate in Cosmos, Telescopul Spațial Hubble a dezvaluit, prin cea mai recenta fotografie, o nebuloasă îndepărtată, cunoscuta sub numele de “Fluturele lui Minkowski”.

În anul 1947, astronomul Rudolph Minkowski descoperea un obiect ceresc neobișnuit, la 2100 ani-lumină distanță de Pământ: o stea binară pe moarte, emitand două jeturi de nori cosmici masivi. Acum, odata cunoscuta sub numele de Minkowski 2-9, sau M2-9, ea a mai primit si numele de: Twin Jet Nebula (Nebuloasa Fluxurilor Gemene).

Cele mai multe nebuloase dispun de un fel de stralucire translucidă, sferică. Dar, intrucat M2-9 este un sistem binar, cu o pereche de stle pe moarte, care graviteaza in jurul unui punct fix comun, aceste emisii sunt risipite sub forma a două fluxuri strălucitoare.

Pentru a crea o imagine mai clara asupra fenomenului, amintim ca gazele celor doua jeturi gemene sunt extrem de violente, fiind expulzate la viteze de peste… 1.050.000 de Km/h, dupa cum aflam de la NASA.

Fiind parte din Constelația Ophiuchus, oamenii de știință estimează ca nebuloasa ar avea o vechime de aproximativ 1200 de ani.

O nebuloasă este un uriaș nor interstelar de gaze (98% hidrogen, 2% alte elemente in stare gazoasă O, C, S și silicați sub formă de praf interstelar – nisip interstelar) și praf cosmic, situat în spațiul care se întinde între stele. Părțile mai dense ale nebuloaselor se pot comprima atât de tare încât sa dea naștere unor stele. Toate stelele din Univers s-au născut din nebuloase. Cea mai cunoscută nebuloasă este nebuloasa din constelația Orion, un nor imens de gaz și praf aflat pe cer în direcția constelației Orion. Cu ochiul liber, Nebuloasa Orion se vede ca o pată mică (mai mică decât apare Luna pe cer) strălucind slab sub stelele care formează centura lui Orion. Astronomii au găsit sute de stele pe cale de formare în inima Nebuloasei Orion.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.