In Ucraina, Biserica Catolica este perceputa ca secta

Intr-un raport semnat de Eva-Maria Kolmann, care functioneaza in cadrul organizatiei “Ajutor pentru Biserica aflata in Nevoi”, publicat de agentia catolica Zenit, se spune:

“Preoții care nu au o chemare, nu vor rezista mult timp aici, în Ucraina” – cu referire la preotii catolici (greco-catolci), care se indarjesc sa-si faca simtita prezenta intr-o tara majoritar ortodoxa.

Acesta este verdictul episcopului romano-catolic Bronislaw Bernacki de Odessa-Simferopol.

“Epoca sovietică, Comunismul, se poate sa se fi dus demult, insa Biserica [Greco-Catolica] locală se afla încă în faza de reconstructie”, a declarat prelatul, într-un interviu pentru organizatia amintita mai sus.

O problemă mare pentru Biserica Greco-Catolică din Ucraina, conform acestuia, ramane faptul că multe dintre clădirile care au fost odată proprietatea Bisericii, au fost preluate de autoritățile comuniste, iar proprietatile nu au fost returnate.

“O biserică in stare de functionare are o mare valoare simbolică și practică. Ucrainenii sunt dornici să se întoarcă in biserică. Cu toate acestea, faptul că multe Liturghii sunt încă ținute în apartamente private – o practică obisnuita în Comunism și una care continuă si azi, din lipsa de biserici – induce în eroare gândirea oamenilor, care percep aceasta Biserica [Catolica, Greco-Catolica] ca pe un fel de secta”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.