Data comuna pentru Pasti: o propunere nerealista a Papei Francisc

Protodiaconul Andrei Curaev, celebru teolog rus, a descris ca fiind “nerealista” o propunere recenta a Papei Francisc de a introduce o dată unică a Pastelui pentru toate confesiunile creștine (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Propunerea Papei, de a desemna o singură zi de Pasti pentru toti creștinii, este nerealista”, a spus Parintele Andrei.

În opinia sa, prezența mai multor date diferite de sarbatoare, “nu este nimic periculos pentru Creștinism”. Motivele din spatele insistențelor de patru secole ale Bisericii pe tema unitatii in ce priveste Pastele nu mai sunt relevante.

O propunere similară pentru toți creștinii, de a sărbători Paștile în aceeași zi, a fost făcută, anterior, de către Papa Ioan Paul al II-lea, dar ideea a fost apoi abandonata. O propunere similară a fost făcută de către Conciliul Vatican II, în 1965, când creștinilor li se oferea solutia celebrarii sarbatorii lor principale în a doua duminică a lunii aprilie.

Diferența datelor de celebrare a Pastilor provine din neintelegerile asupra calendarelor Iulian si Gregorian utilizate, respectiv, de creștinii rasariteni si de cei occidentali, precum și de refuzul catolicilor fata de regula neconcordanței între Pastele crestin si cel evreiesc.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.