Patriarhul Bartolomeu: a sosit timpul ca liderii mondiali sa faca alegeri corecte!

“Pe parcursul ultimelor două decenii, Patriarhia Ecumenică și Biserica Ortodoxă din întreaga lume au atras atenția lumii asupra starii de deteriorare a oceanelor noastre. Acum, mai mult ca niciodată, este important să se recunoască nevoia de respectare și de protejare a acestor resurse de neprețuit ale planetei noastre, care reprezinta sursa unica de sustenabilitate și biodiversitate, dar și leagănul religiei și culturii”, avertizeaza Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, intr-un mesaj lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor.

In mesajul sau, Patriarhul continua: “dependența lumii de combustibilii fosili conduce la indiferența societății față de ingrijirea creației. În același fel, emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere mai mult ca niciodata, distrugand astfel ireversibil atmosfera pământului și creand dimensiuni negative ireversibile și manifestări negative ale schimbărilor climatice. În plus, peste jumătate din dioxidul de carbon eliberat în atmosferă se dizolvă în oceane, crescand acidifierea acestora. Iar acidifierea distruge ecosistemele marine, prin uciderea coralilor si altor creaturi marine”.

“În timp ce multe dintre societățile mai bogate, din păcate, nu pot înțelege consecințele schimbărilor climatice in cauza”, mai aminteste Patriarhul Bartolomeu, “cei mai vulnerabili dintre noi, care trăiesc pe insule joase, înțeleg pe deplin situația cumplită, fiind martorii modificarii nivelului mării, care le distruge casele și le amenință supraviețuirea”.

Patriarhul ecumenic a mai atras atentia asupra faptului ca “ceea ce deversam în apele noastre, este la fel de dăunător ca ceea ce scoatem din oceane. Modul în care poluam oceanele noastre – fie în mod intenționat, prin deșeuri nebiodegradabile, fie prin neatenție – este la fel de distructiv ca practicarea pescuitului excesiv și recoltarea anumitor populații de pești într-un mod mai rapid decât se pot reproduce ele în mod natural”.

“Modul în care murdarim oceanele se reflectă clar în modul în care exploatam resursele acestora, care la rândul său este direct legat de modul în care ne tratăm semenii, în special pe cei mai marginalizați și mai puțin norocoși”.

“Putem și trebuie să recunoastem consecințele negative ale alegerilor noastre morale și materiale; într-adevăr, putem și trebuie să ne asumam responsabilitatea, pentru o schimbare pozitivă și permanentă”.

“În cele din urmă, fac apel la liderii mondiali” (…), să tina cont de propunerile avansate și modelele prin care pot fi conservate oceanele si protejati oamenii. In loc sa îmbrățișeze sau sa favorizeze modelele profitabile de dezvoltare cu orice preț, a sosit timpul sa faca alegeri corecte și schimbari creative” – se incheie mesajul Patriarhului Bartolomeu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.