Patriarhul Daniel: Preotii sa-i implice pe mireni in actiuni! NU vrem credinciosi doar de duminica sau sarbatori!

“Misiunea clerului astăzi implică şi un efort de-a transmite mesajul evanghelic prin cuvinte, gesturi şi acţiuni concrete, care contribuie la întărirea comuniunii şi întrajutorării în comunitatea eclesială locală şi naţională, precum şi la ameliorarea vieţii sociale” – a remarcat intr-un cuvant rostit ieri, in deschiderea lucrărilor Conferinței pastoral-misionare de primăvară, a clericilor din Bucuresti si Ilfov, Patriarhul Romaniei.

“Aceasta înseamnă şi implicarea în acţiune a tuturor membrilor mireni ai comunităţii parohiale, care au vocaţia de a fi buni creştini misionari, deschiși şi disponibili pentru lucrarea binelui comun”, a avertizat Patriarhul Daniel, facand referire la intensificarea activitatii “sacerdotale, învăţătoresti si administrative a preotului.

Preafericitul Parinte le-a cerut, astfel, preotilor, sa-si intensifice cooperarea cu credincioşii mireni, “pentru apărarea credinţei ortodoxe şi pentru susţinerea lucrării misionare a Bisericii în societate”.

“Cu alte cuvinte, trebuie cultivată mai mult conştiinţa misionară şi responsabilitatea eclesială a laicatului ortodox, astfel încât mirenii ortodocşi să nu fie doar credincioşi de duminică sau sărbători, ci şi mărturisitori permanenți ai valorilor credinţei creştine în familie, la locul de muncă şi în societate” – a atras atentia Patriarhul Daniel, facand referire, totodata, si la mesajul transmis de preot in societatea de astazi:

Mesajul preotului nu trebuie sa se rezume “numai la cuvinte, ci sa se amplifice prin gesturi de prezenţă alături de oameni şi prin fapte concrete care schimbă stări sufleteşti şi situaţii dificile, uneori situaţii limită”.

Astfel, preotul va reusi “să transforme parohia, dintr-o unitate bisericească administrativă, într-o familie spirituală comună a tuturor familiilor conjugale individuale, o adunare a oamenilor de vârste şi profesii diferite în iubirea şi bucuria Preasfintei Treimi” – a mai spus Preafericirea Sa, in cadrul aceleiasi intalniri, desfasurata in Sala Mare a Palatului National al Copiilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.