Societatea informationala: fiecare utilizator dintr-o retea sociala are o obligatie morala si etica!

Vaticanul ii invita pe utilizatorii noilor tehnologii sa “promoveze arta dialogului” și să adopte un “angajament” moral, pentru a crea un mediu sănătos și uman.

“Potențialul noilor tehnologii” nu poate fi “realizat” fără “dialog” si fara un “angajament” moral și etic, intre “oameni și instituții”, a declarat Mons. Paul Tighe, secretar al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale.

El a prezentat poziția Vaticanului, vizavi de tehnologiile emergente, la Forumul 2015 al Summit-ului Mondial privind Societatea Informațională (WSIS), care are loc in perioada 25-29 mai, la Geneva (Elveția).

În discursul său, Mons. Tighe a subliniat că “trebuie să fie promovata arta dialogului”. “Dacă suntem dispuși să-i ascultam pe ceilalți, a spus el, vom învăța să vedem lumea noastră cu alți ochi și vom aprecia mai mult bogăția experienței umane”.

“Tehnologiile emergente” faciliteaza “comunicarea umană” și permit “schimbul de cuvinte și imagini cu oameni care anterior erau izolati”, a remarcat secretarul Consiliului Pontifical. Cu toate acestea, utilizarea acestor tehnologii “nu conduce în mod automat la o schimbare în bine: avem nevoie de un angajament ferm in promovarea demnitatii persoanelor și a popoarelor, inspirati de caritate și ajungand la slujirea adevărului, bunătății și fraternitatii”, a declarat Mons. Tighe.

Din păcate, astăzi, a menționat el, situația este diferită: “Discriminarea și violența” sunt de multe ori “promovate on-line”: “Vaticanul ii invită pe toti, sa evite schimbul de cuvinte și de imagini care sunt degradante la adresa ființei umane, care promovează ura și intoleranța, murdaresc bunătatea și intimitatea sexuala umane, sau ii exploatează pe cei slabi și vulnerabili”.

Secretarul Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale consideră că “există o obligație morală sau etică” a fiecărui utilizator de rețele sociale, pentru ca aceste medii “sa fie sigure și sa aduca satisfactii oamenilor”.

Mons. Tighe a mai subliniat, de asemenea, necesitatea ca “beneficiile societății informaționale sa fie accesibile tuturor, iar țările în curs de dezvoltare sa nu fie excluse din aceste rețele digitale”, facand in asa fel incat accesul la noile tehnologii sa nu fie refuzat de vârstnici, săraci sau marginalizați.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.