Procesiune ortodoxa in capitala Iranului

Pe 22 mai, de sărbătoarea Aducerii Moaștelor Sfantului Nicolae din Myra la Bari, Parohia Ortodoxă Rusă din Teheran a sărbătorit cei 70 de ani ai Catedralei Sfantului Nicolae.

Sfanta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Alexandru de Baku și Azerbaidjan. El a fost asistat de Arhimandritul Alexander (Zarkeshev), eclesiarh al catedralei.

După Liturghie, au avut loc o procesiune în jurul bisericii și o slujba de Te Deum.

După ce diplomații sovietici au închis cele două biserici ale Ambasadei în Teheran, în 1921, comunitatea rusă a amenajat o capelă în Aromane Street, unde a slujit ultimul misionar al Misiunii Ortodoxe Ruse din Urmia, Arhimandritul Vitalie (Serghiev).

În 1941, a sosit în capitala iraniană ieromonahul (arhimandritul de mai tarziu) Vladimir (Malyshev). Prin eforturile sale, s-au strâns fonduri considerabile și o parcela de teren a fost achizionata vizavi de Ambasada SUA in Teheran.

În august 1944, a fost turnata fundația bisericii. Catedrala a fost proiectata de arhitectul Nikolay Markov. În aprilie 1945, a primit hramul Sfantul Nicolae.

La începutul anilor ‘80 parohia a rămas fără preot. In 1995, enoriașii au apelat la fostul Patriarh al Rusiei, Alexei al II-lea, sa integreze parohia înapoi în Biserica-mamă.

În februarie 1995, Sfântul Sinod a decis că parohia sa fie acceptată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.