publicat în: Arhivă

Invitatie si pelerinaj la SFINŢIREA NOII BISERICI “SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL” – Prisacani (jud. Iasi)

SFINŢIREA NOII BISERICI “SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL” important locaş de cult, construit pe vremea comunismului, în localitatea PRISACANI, judeţul Iaşi
Duminică, 9 noiembrie 2008

Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, începând cu ora 7.00. Această slujbă va fi urmată de liturghia arhierească și de masa festivă organizată la ora 13.30 la Școala generală Prisacani. Seria manifestărilor va continua prin mai multe activități culturale și sportive organizate de Primăria Comunei Prisacani.

Duminică, 9 noiembrie, creştinii care vor dori să participe la Slujba de Sfinţire a Noii Biserici din Prisacani, vor avea posibilitatea să o facă în cadrul Pelerinajului pe care Parohia Toma Cozma din Iaşi îl organizează cu acest prilej. Persoanele interesate sunt rugate să se înscrie până duminică, 2 noiembrie, la pangarul bisericii sau la Oficiul Parohial, tel. 0232 211 273

In mijlocul localităţii Prisacani, din judeţul Iaşi, se află Biserica Nouă cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil, pe care creştinii o considera cel mai de preţ odor al satului de care sunt atât de ataşaţi. Acest odor a fost construit cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi purtarea de grijă a Prea Cucernicului Părinte Mihai Margineanu, fostul Paroh al parohiei Prisacani. Când adepţii comunismului demolau locaşurile de cult, părintele a reuşit să ridice unul cu donaţiile şi ajutorul oamenilor.

Lucrările de construcție au fost realizate în regie proprie, prin angajarea unor echipe de muncitori din Suceava și Iași și au început în data de 10 iulie 1985, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Prea Fericitul Teoctist Arăpașu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Sucevei, încheindu-se în anul 1993. Tot prin implicarea directă și sub coordonarea P.C. Preot Mihai Mărgineanu, au fost finalizate şi alte importante lucrări, precum: gardul împrejmuitor din fier forjat, fântâna din curtea bisericii, trotuarele, mobilierul bisericesc – realizat de către echipa domnului Checheriță Vasile din localitatea Nemțișor, jud. Neamț.

Din anul 1996, cu binecuvântarea Prea Fericitului Dr. Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și fost Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, de buna desfășurare a lucrărilor de pictură interioară, s-a îngrijit P.C. Preot Iulian Vornicu, actualul paroh al Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”- Prisacani. Pictura a fost executată, în tehnica fresco, de către echipa pictorilor bisericești Magda și Robert Cârciumaru.

Aceste realizări au fost posibile prin jertfa şi dăruirea credincioşilor din parohia noastră şi a multor creștini care au înțeles și au sprijinit toate lucrările la acest important obiectiv bisericesc de pe valea Prutului.

Toate aceste osteneli se vor binecuvânta prin slujba de sfinţire, care se va oficia duminică, 9 noiembrie a.c., de către Înaltpreasfiţitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei și Prea Sfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi. Această slujbă va fi urmată de liturghia arhierească și de masa festivă organizată la ora 13.30 la Școala generală Prisacani. Seria manifestărilor va continua prin mai multe activități culturale și sportive organizate de Primăria Comunei Prisacani.

Duminică, 9 noiembrie a.c., creştinii care vor dori să participe la Slujba de Sfinţire a Noii Biserici din Prisacani, vor avea posibilitatea să o facă în cadrul micului pelerinaj pe care Parohia Toma Cozma din Iaşi îl organizează cu acest prilej. Persoanele interesate sunt rugate să se înscrie până duminică, 2 noiembrie, la pangarul bisericii sau la Oficiul Parohial, tel. 0232 211 273


Sursa:
Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Protopopiatul II Iaşi, ARHIEPISCOPIA IAŞILOR
Localitatea PRISACANI, Jud. IAȘI – Preot Paroh Iulian Vornicu

Persoane de contact:

Pr. Mihai Mărgineanu, tel. 0742 044 844
Vasilica Onofrei, Consilier relaţii publice, tel: 0741 706 602, e-mail: redactor_sef@yahoo.com