STIRI Rusia | Publicarea de caricaturi jignitoare la adresa sentimentelor religioase trebuie oprita!

Consiliul Mondial al Poporului Rus solicita oprirea publicarii de caricaturi jignitoare la adresa sentimentelor religioase.

Centrul pentru Drepturile Omului, al Consiliului Mondial al Poporului Rus (VRNS), a cerut impunerea unui moratoriu care urmează să fie aplicat publicarii de caricaturi jignitoare la adresa sentimentelor religioase și profanarii simbolurilor religioase.

“Facem apel la jurnaliștii din întreaga lume, de a impune un moratoriu privind publicarea caricaturilor jignitoare la adresa sentimentelor religioase ale musulmanilor, creștinilor și adepților altor religii. Vrem sa reamintim ca, în Rusia, jignirea in public a sentimentelor credinciosilor și profanarea elementelor de cult religioase, a semnelor și emblemelor simbolizând o viziune asupra lumii, este ilegală și trebuie să fie urmărită penal”, a declarat Centrul, într-o declarație obținută de Interfax, miercuri.

Autorii documentului au mai cerut, de asemenea conducerii musulmane Ummah, sa faca tot posibilul “pentru dezarmarea teroriștilor și apărarea convingerilor și simbolurilor acestora doar în cadrul legii”.

Suntem alarmați de atacurile teroriste din Paris, precum și de “răspunsul necorespunzător al forțelor influente, atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu, care împing la escaladarea impasului”, au spus autorii.

“Spre regretul nostru profund, părțile implicate în conflict arată o incapacitate periculoasa de a purta un dialog, o reticenta fatala in a se intelege si a se respecta reciproc. Și, acest lucru poate duce la consecințe dramatice pentru întreaga lume”, arata documentul.

Retipărirea de caricaturi, ca răspuns la atacurile teroriste, este “iresponsabila și nedreapta”, a spus VRNS. “Aceasta este o lovitură data milioanelor de musulmani complet nevinovați, o demonstrație de lipsa de respect pentru o întreagă civilizație. La fel de nedreapta și insolenta a fost campania de profanare lansată împotriva bisericilor ortodoxe sub masca “solidaritatii cu trupa “Pussy Riot” (vezi ARHIVA). Libertatea de exprimare nu poate justifica blasfemia și afrontul adus credinciosilor”, spune declarația.

Centrul pentru Drepturile Omului este convins că apologia adusa principiului libertății, într-o asemenea măsură, este periculoasa, “deoarece in cadrul sistemelor de valori în care credința este mai presus decat viață, libertatea de a încălca dreptul la viata al unui om, poate părea chiar o crimă mai mica decât libertatea de a încălca sentimentele religioase”.

“Deci, o pre-condiție esențială a dialogului culturilor, trebuie să fie dorința de a limita libertatea oricarei încălcări a valorilor fundamentale ale celuilalt, fie ca este vorba despre un om sau despre un simbol sacru”, arata declarația.

Consiliul Mondial al Poporului Rus a fost înființat în 1993, ca organizație publică internațională, fiind condus de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii. El a primit statutul special consultativ al ONU, în 2005.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.