STIRI Cehia | Protest impotriva Presedintelui tarii. Presedintele Germaniei, lovit si el accidental

Mii de cehi au protestat împotriva Președintelui ceh Milos Zeman, la 25 de ani de la Revoluția de Catifea, care a pus capăt regimului comunist, raporteaza publicatia Novinite.

Unii demonstranți din Praga au prezentat cartonase rosii, asemenea celor folosite in fotbal, ca avertisment pentru Zeman, în timp ce alții au aruncat cu ouă. Unul l-a lovit accidental pe Președintele german Joachim Gauck, prezent în Praga pentru festivități, alaturi de Președinții Ungariei, Poloniei și Slovaciei.

Demonstranții au purtat pancarte pe care scria “Jos cu Zeman” și “noi nu vrem să fim o colonie ruseasca”.

In timp ce Presedintele dezvelea o placa in cinstea studenților implicați în protestele din 1989, el a fost huiduit, batjocorit, aruncandu-se in el cu oua, roșii și sandwich-uri.

Agenții de pază au folosit umbrelele negre pentru a-l proteja pe Zeman și pe ceilalti Presedinti, de obiectele lansate. Potrivit Ambasadei Germane la Praga, citata de publicatia bulgareasca Novinite, Gauck a fost lovit în cap, cu un ou.

Mulțimea a strigat în mod repetat “Rușine, rușine” și “Demisia, demisia”, catre Zeman, în timp ce ceilalti Președinții au fost aplaudati.

“Nu mă tem de voi!” a replicat Zeman, mulțimii, în timp ce agenții de pază il acopereau. “În urmă cu 25 de ani era periculos să iesi pe străzi. A fost nevoie de curaj. Am fost printre demonstranții de atunci. Este o lașitate din partea voastra să venitii aici și sa aruncati cu ouă in noi”.

Mulți se tem că Zeman, un fost comunist, este prea aproape de Rusia și China.

Revolutia de Catifea a început pe 17 noiembrie 1989, când poliția a atacat un protest studențesc. Un val de demonstrații au urmat in Republica Cehă, răsturnand guvernul comunist și înlocuindu-l cu unul condus de dramaturgul disident Vaclav Havel.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.