STIRI Cinema | ‘No One’s Child’ – Copilul nimanui – castiga premiul Festivalului de Film din Cairo – 2014 (video)

“Copilul nimănui” (“No One’s Child”), un film de debut al scenaristului și regizorului sârb Vuk Rsumovic, in varsta de 39 de ani, a obtinut premiul întâi, ca fiind cel mai bun film proiectat la Cairo International Film Critics Week, conform unui raport de ieri al casei de productie belgradene “Art&Popcorn”.

Premiul Shadi Abd El Salam pentru cel mai bun film, a fost ridicat de reprezentanții Ambasadei Sârbe în Egipt, în numele tanarului regizor sârb, care nu a putut participa la ceremonia de închidere a festivalului.

Filmul se bazează pe povestea adevarata fascinantă a unui băiat sălbatic, pe care vânătorii l-au găsit printre lupi, într-o pădure din munții din Bosnia-Herțegovina (BiH), la mijlocul anilor 1980.

Băiatul a fost trimis la o instituție pentru copii fără parinti din Belgrad, într-o încercare de a-l face sa socializeze, și a primit numele musulman – Haris. Spre deosebire de cele mai multe predictii, el a inceput sa evolueze si si-a facut repede prieteni.

Cand a izbucnit războiul din BiH, în 1992, Haris a primit o scrisoare de la autoritățile bosniace locale, care ii solicitau intoarcerea imediată.

La intoarcerea in BiH, Haris nu a avut incotro sa apuce. În timp ce rătăcea fără țintă, el a dat peste un grup de soldați, care i-au dat o armă și l-au luat cu ei.

Denis Muric, un băiat din Kosovo, fara nicio experiență anterioară in actorie, joacă rolul principal, iar actorul sârb Milos Timotijevic joacă rolul unui tutore din instituția pentru copiii rămași fără ocrotire părintească.

“Copilul nimănui” (“No One’s Child”) a obtinut trei premii la cel de-al 71-lea Festival Internațional de Film din Veneția și, de asemenea, a primit Premiul Publicului, pentru cel mai bun film artistic, la al 12-lea Festival de Film din Zagreb, conform agentiei Ansa.

Filmul a avut premiera la Festivalul de la Cairo, pe 13 noiembrie.

La festivalul din acest an, au fost depuse cereri de inscriere pentru 520 de filme din întreaga lume și 7 dintre ele au fost proiectate în competiția pentru cele două premii: Shadi Abd El Salam, pentru cel mai bun film, și Fathy Farag, pentru cea mai bună contribuție artistică.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.