Scoala din Ticera – descoperita intr-un sat parasit si renovata in cel mai mic detaliu: Muzeul ASTRA (luni, ora 11:00)

Şcoala din Ticera

Monument refuncţionalizat în Muzeul ASTRA

Un proiect ambiţios şi inedit în egală măsură devine o certitudine la Muzeul ASTRA. Este vorba despre Şcoala din Ticera, o şcoală din lemn descoperită într-un sat părăsit din judeţul Hunedoara şi reamenajată până la cel mai mic detaliu (vezi galeria foto) de către o echipă de muzeografi ai CNM ASTRA. Munca acestora a durat aproape doi ani, iar vernisajul monumentului va avea loc luni, 22 septembrie, ora 11:00, în Muzeul în aer liber, zona Etno Tehno Parc, unde este situată şcoala.

Construită 100% din lemn şi situată în trecut pe un vârf de deal, şcoala din Ticera păstrează urmele a mai bine de un secol de existenţă a unei comunităţii din Munţii Apuseni care odinioară era bine închegată. Anii au trecut, însă, iar în perioada 1970-1980 satul Ticera era locuit din ce în ce mai puțin, iar în perioada 1990-2000 a fost abandonat în totalitate. Așa cum se întâmplă în astfel de situații, casele și anexele neîngrijite s-au deteriorat și au început să se prăbușească. În tot acest timp, multe obiecte au fost furate, iar foarte puține case au fost salvate prin strămutare. Din școală, de pildă a dispărut tot mobilierul şi au fost distruse aproape în totalitate ușile, ferestrele şi tavanul.

Şcoala din Ticera va pune în valoare, prin activități educaționale specifice, meșteșuguri, obiceiuri, tradiții aparținând diverselor comunități reprezentate în Dumbrava Sibiului. Misiunea de muzeu-școală pe care și-o asumă Muzeul ASTRA va fi, prin intermediul Școlii din Ticera, mai ușor de înțeles. Cu alte cuvinte, peisajul cultural al acestui mare sat de sinteză devine astfel foarte bine definit sub toate aspectele sale esențiale.

Încă de la începuturi, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA și-a asumat, pe lângă misiunea de salvator și conservator al patrimoniului cultural material din spațiul românesc, și pe aceea de perpetuare a trăirilor românești esențiale, a tradițiilor care dăinuiau, în satele românești, din vremuri memoriale, și ale căror semnificații se pierdeau în negura timpului. Redând viață monumentelor prin intermediul manifestărilor culturale specifice satului instituția și-a asumat, încă de la înființare, rolul de muzeu viu.

Transferul unei şcoli se impunea pentru mesajul puternic al acestei instituţii şi pentru crearea unui liant între diversele programe culturale, dar și între istoriile mici ale comunităților locale și istoria mare a civilizației românești tradiționale.

Cosmin Călinescu / Purtător de cuvânt CNM ASTRA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.