STIRI | Aeroportul capitalei a fost inchis 24 de ore, iar televiziunea nationala si-a oprit emisia pentru o ora

Despre luptele din Yemen, intre islamistii suuniti si shiiti, din ultimele ore

Ieri, in Yemen, au fost facuti câțiva pași înainte spre un armistițiu, acolo unde violența între rebelii șiiți și grupurile rivale pro-guvernamentale sunnite au dus la pierderea a zeci de vieti in ultimele 24 de ore, în acelasi timp televiziunea publică trebuind să-și întrerupă programele, iar traficul aerian deasupra capitalei Sana a fost suspendat, informeaza agentia italieneasca ANSA – un articol tradus de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Abdel Malek Huthi, lider al rebelilor zaidis, gruparea shiita cea mai mare prezenta în Yemen, a anunțat prin emisarii săi că el a acceptat planul de încetare a focului, prezentat de către negociatorul UN, Jamal Benomar, dar nu există mai multe detalii cu privire la termenii acordului, care trebuie încă să fie aprobat de către autoritățile guvernamentale și de aliații săi armati – militanți sunniți care fac parte din partidul Islah.

Ciocnirile între loialiștii Islah și rebelii siiti Houthis au izbucnit, ieri, în jurul aeroportului Sana’a. La sfârșitul lunii mai, rebelii Houthis au extins revolta lor armata în afara regiunii turbulente Saada. Ei au cucerit cu ușurință orașul Amran, pe drumul spre Sana’a, oprindu-se pe dealurile din nordul si estul capitalei si amenintand sa pătrunde în oraș.

Rebelii Houthis, sprijiniti de Iran, s-au aflat în război cu guvernul central in ultimii zece ani. Nemulțumirile lor sunt politice și geografice: ei cer acces la Marea Roșie pentru regiunea Saada, vor să participe la formarea guvernului și cer eliminarea miniștrilor acuzați de corupție, care sunt, de asemenea, membri ai partidului Islah.

După întreruperea negocierilor conduse de către Președintele Abed Rabbo Mansur, în luna iulie, rebelii Houthis au organizat demonstrații pașnice în capitala Sana’a. Rebelii au amplasat corturi și chioșcuri pe mai multe din drumurile principale ale capitalei și, în special, pe drumul care leagă orașul de aeroport.

În urma violențelor de ieri, cea mai mare parte a companiilor aeriene arabe și occidentale au anunțat o suspedare de 24 de ore a tuturor zborurilor către Sana’a, din motive de securitate. Clădirea televiziunii de stat a fost incendiata și a fost nevoita sa-si intrerupa programele pentru aproximativ o oră. Surse guvernamentale i-au acuzat pe rebelii șiiți de deschiderea focului asupra clădirii, mai informeaza Ansa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.