Mesajul liderului Bisericii Armene, Karekin II, cu ocazia Zilei Independentei tarii

“Din Tronul din Etchmiadzin, trimitem binecuvântările noastre Pontificale poporului nostru din Armenia și Diaspora, cu ocazia Zilei Independenței Armeniei.

Astăzi este o zi sfântă, ziua națiunii noastre, de apreciere, de evaluare a realizărilor noastre, de urmarire a aspirațiilor noastre luminoase, o zi de confirmare a posibilităților noastre viitoare.

Formula statului independent permite națiunilor și popoarelor sa trăiasca în cadrul propriilor valori, sa-si faureasca idealurile lor, să-si exprime în mod liber potențialul spiritual. Să întărim această conștiință și convingerea în sufletele noastre și să ne forțam să rămânem uniti în jurul acestora, pentru a depăși dificultățile actuale și pentru a duce spre posperitate țara noastră, afirmand valorile si principiile noastre creștine, in care am trăit ca națiune și societate.

Noi trimitem rugăciunile noastre catre Dumnezeu, ca El sa binecuvânteze patria noastra, sa întăreasca statalitatea noastra, sa protejeze și păstreze poporul nostru, în pace și securitate în întreaga lume. Cu incredere în Dumnezeu, să faurim o noua viață, cu dragoste și credință puternică, sub auspiciile patriei noastre libere”.

Va reamintim ca, in ziua de 23 august 1991, Armenia şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică – prima dintre republicile nebaltice. Printr-un referendum, în 21 septembrie 1991, independenta a fost recunoscuta oficial. Incepand din anul 1936, ea a fost parte a Uniunii Sovietice, după ce anterior, timp de 15 ani, facuse parte dintr-o republică multietnică creată de sovietici, Republica Sovietică Federală Socialistă Transcaucaziană (alaturi de Georgia şi Azerbaidjan).

Armenia a fost prima ţară creştină din lume, motiv pentru care Biserica sa se numeşte Apostolică şi respecta un Calendar Creştin propriu: Calendarul Armean.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.