STIRI | Statul Islamic ameninta sa se raspandeasca tot mai mult in Iordania si Liban

Mai multi membri ai Statului Islamic (IS) au fost arestați în Iordania, pe baza acuzațiilor de plănuire a unor atacuri teroriste. Între timp, soldații libanezi luati recent ostatici, au fost decapitati de către Statul Islamic și Jabhat Al-Nusra, demonstrand astfel ca cele două națiuni din Orientul Mijlociu sunt extrem de vulnerabile la raspandirea terorismului jihadist.

Surse din securitatea iordaniana spun ca au arestat 11 militanți cu legaturi cu Statul Islamic din țara vecină, Siria, care planificasera “operațiuni teroriste in Iordania, împotriva asezarilor vitale, în scopul inducerii unei stari de panică și de haos în țară”, precizeaza agentia italieneasca Ansa.

Operațiunea a pornit după de locuinta unuia dintre cei arestati a explodat în timp ce acesta încerca sa produca explozibili. De-a lungul ultimelor luni, autoritățile iordaniene au arestat zeci de membri ai grupului extremist cu legături cu Statul Islamic și Jabhat Al-Nusra. Preocupările legate de faptul ca acest conflict, din natiunile apropiate, Siria și Irak, se va transfera în Regatul Hașemit, au inviat.

Regele Abdullah a spus ca jihadiștii pot conta pe auto-finanțare de până la “un miliard de dolari pe an”, “ca urmare a controlului pe care il detin asupra mai multor sonde de petrol din Siria și Irak”. “A venit timpul pentru ca noi sa ne decidem să luptam, cu binele împotriva răului”, a adăugat el, conform Ansa.

Primul-Ministru libanez, Tammam Salam, de asemenea, a vorbit despre situația alarmantă din sanul poporului său, care suferă sub greutatea unui milion de refugiați sirieni, pe fondul unei populații native de patru milioane de oameni, acum vizati de violența jihadista. Sute de luptatori din Statul Islamic si Jabhat Al-Nusra din Siria au luat mai mulți soldați și polițiști libanezi ostatici, în ultimele zile.

Trei au fost deja uciși de jihadisti, care au amenințat că vor face la fel cu ceilalți ostatici, în cazul în care luptătorii libanezi șiiti din Hezbollah nu opresc lupta în Siria alături de regimul sirian, si în cazul în care guvernul din Beirut nu este de acord sa elibereze zeci de jihadiști deținuți.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.