STIRI | Khorasan: Serviciile inteligente SUA avertizeaza asupra unui grup mai periculos decat Statul Islamic

Directorul Seviciilor Inteligente Nationale ale SUA a avertizat că un nou și mai mic grup dizident, cunoscut cu legaturi al-Qaida, ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru Occident decât așa-numitul Stat Islamic. Cunoscut sub numele de “Khorasan”, acesta poate primi, eventual, fonduri de la persoane bogate din statele din Golf, aminteste intr-un raport VoR.

Serviciile de informații cred că grupul este format din personal millitar din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa de Nord, dintre care mulți membri au dus lupta Jihadului timp de peste un deceniu și sunt capabili să atinga nivelul unor retele binedezvoltate al-Qaida.

Liderul Muhsin al-Fadhli, este un agent cunoscut al-Qaida, apropiat al lui Osama Bin Laden, mai afirma VoR, intr-un interviu luat de Tim Ecott, lui Shashank Joshi, un cercetator al Royal United Services Institute, in ultimele ore.

Săptămâna trecută, CBS a raportat că cel puțin două duzini de aeroporturi din SUA au fost supuse unor masuri sporite de securitate, de teama că Khorasan ar fi vizat industria aeriană, prin recrutarea de luptători din Vest, care sa transporte bombe înapoi în țară.

Shashank Joshi a spus: “Cei din Khorasan, nu este clar dacă sunt independenti sau fac parte dintr-o organizație mai larga al-Qaida, din Siria. Ei au contacte și experiență în strângerea de fonduri la nivel mondial. Ei mai au, de asemenea, experiență in ascunderea explozibilului, pe care cei din Statul islamic nu o au”.

“Al-Fadhli este o figură cunoscuta al-Qaida și a fost un confident apropiat al lui Osama Bin Laden. El a fost unul dintre puținii oameni care stiau despre atacurile din 11 septembrie, înainte ca acestea sa aiba loc. El a petrecut mult timp în Iran și este un veteran al Jihadului. Liderul Khorasan are mult mai multă experiență decât liderul Statului Islamic”.

“Fiecare grup vrea să aibă legitimitate locală. Ei vor sa arate ca un grup național organic, care leagă gruparile locale. Al-Qaida nu este un grup, este o rețea de rețele. Centrul poate controla doar centrele afiliate, la un anumit grad. Există atât de multe grupari dificile, in conflict, care dau naștere la grupuri locale, care nu doresc să fie inscrise intr-o masă mare jihadista”.

“Guvernele nu sunt întotdeauna dispuse să deschidă dosarele lor bancare și sa combata aceste persoane. Aceasta, pentru ca unele dintre ele pot fi bogate și conectate politic. Sunt, de acum, 13 ani de la evenimentele din 11 septembrie, și finantatorii bogati s-au invatat să-și ascundă fondurile lor, prin ajutoare umanitare, sisteme bancare informale și transferuri de numerar. Este foarte greu sa combati fluxurile de numerar, deoarece acestea sunt atât de bine ascunse”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.