Conflictul din Nagorno-Karabah: pretextul SUA de a-si intari pozitia la granitele cu Iranul

Confruntarea din Nagorno-Karabah (foto), dintre Azerbaidjan și militanții armeni (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), ar putea reprezenta o amenințare substanțială a păcii în Caucazul de Sud post-sovietic și poate agrava tensiunile dintre SUA si Rusia, conform experților occidentali, citati de Ria Novosti.

Dacă izbucneste un conflict militar de amploare “între Azerbaidjan, un aliat al Statelor Unite și al Turciei, și Armenia sprijinita de Rusia, atunci exista sansa ca NATO sa fie pus într-o confruntare directă cu guvernul din Moscova”, subliniază Timothy Ash, un economist-sef pentru pietele emergente la Standard Bank Group Ltd. din Londra, citat de Bloomberg.

Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană și secretarul general al ONU și-au exprimat preocupările lor în creștere, vizavi de conflictul din Nagorno-Karabah – o altă încăierare violenta în spațiul post-sovietic, în plus față de cearta în curs de desfășurare în Ucraina (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Încurajat de Casa Albă, Președintele azer Aliyev a afirmat în repetate rânduri că nu are “nicio indoiala” că Azerbaidjanul isi va “restabili integritatea teritorială”, scrie Bloomberg.

Experții sustin interesul crescut al Washingtonului in problema Nagorno-Karabah. Kolerov, fost șef al Departamentului pentru Relații interregionale și culturale cu țările străine și Administraia CSI a Președintelui rus, consideră că în cadrul viitoarei reuniuni din Minsk a OSCE, SUA poate propune să desfășoare forțe de menținere a păcii în regiunea în litigiu. Menținerea controlului asupra regiunii Nagorno-Karabah, de catre SUA, ar consolida influența acesteia in Caucazul de Sud post-sovietic. În plus, SUA ar obține un punct de sprijin în apropierea granițelor Iranului, a mentionat expertul, într-un interviu pentru ziarul Izvestia, citat de Ria Novosti. “Încăierările din regiune ar putea servi drept pretext plauzibil pentru implementarea trupelor de menținere a păcii”.

Trebuie remarcat faptul că conflictul militar în curs de desfășurare poate produce un impact negativ asupra celor mai importante proiecte de stat ale Armeniei și Azerbaidjanului: Erevanul se pregătea să adere la Uniunea Economică Eurasiatică, în ianuarie 2015. Escaladarea conflictului ar distruge iremediabil planurile statelor din Caucazul de Sud, noteaza experții.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.