STIRI arheologie Grecia | Azoria: un oras antic grecesc, descoperit in Creta

Arheologii din SUA și Grecia lucreaza in zona Kavousi, pe insula Creta, in descoperirea unui oraș antic grecesc care s-a pierdut de milenii.

Arheologii și studenții din Carolina de Nord si din alte parti ale SUA, precum și lucrătorii cretani locali, studiaza rezultatele legate de Azoria, un oraș distrus de un incendiu în urmă cu circa 2500 de ani.

Până în prezent, nu s-au descoperit cimitire, iar descrierile de pe ceramica din sit sunt indescifrabile. Echipa lucrează la colectarea de indicii istorice din resturile clădirilor, obiecte personale, unelte și produse alimentare.

Proiectul este condus de Donald Haggis, un profesor de arheologie la Universitatea din Carolina de Nord. Haggis si echipa sa au lucrat la acest proiect din 2002, oficialii greci monitorizand excavarea, intrucat toate antichitățile găsite trebuie să rămână în Grecia.

Până în prezent, săpăturile au relevat o clădire care tinea loc de masa comunala, numita “syssitia”. Clădirea include săli de mese, bucătării, camere de depozitare in care inca se mai afla resturi de struguri, măsline și cereale. Există si o cladire civica monumentala, o sală mare, cu un altar adiacent, cu două camere, inclusiv cu figurine mici ale unor divintati. De asemenea, se gaseste tot aici si o presa de măsline.

Sit-ul Azoria a fost descoperit în 1900, de către arheologul american Harriet Boyd Hawes. Cu toate acestea, el a efectuat doar un test, pentru că era în căutarea unor ramasite mai vechi minoice.

Săpăturile la proiectul Azoria au avut loc între 2002 și 2006 și au fost oprite in perioada 2007-2012, când au fost efectuate lucrări de conservare. Săpăturile s-au reluat anul trecut și sunt programate să continue pana in 2017, urmate de ani de studiu, conform Greek Reporter.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.