Islamistii vor sa transforme istorica Arena a Taurilor, din Barcelona, in cea mai mare moschee a Europei

Istorica “Monumental Arena”, destinata coridelor, din Barcelona, inchisa din 2010, ar putea deveni in curand cea mai mare moschee a Europei. Ea ar fi a treia, ca mărime, din lume, după cele din orașele musulmane Mecca și Medina.

Emirul din Qatar s-a arătat interesat în achiziționarea fostei “Plaza de Toros”. Potrivit unor surse citate de mass-media, familia Balana, care detine arena toridelor, se afla in negocieri de vanzare cu Sheikh-ul Tamim bin Hamad, care este dispus să investească 2,2 miliarde de euro, pentru a o transforma într-un imens locas de cult, cu potential de gazduire pentru 40.000 de oameni și un minaret de 300 de metri inaltime. Discuțiile, care nu sunt încă confirmate de către familia catalană – care detine, totodata, mai multe cinematografe și teatre – sunt purtate de către comunitatea musulmană din Barcelona, pentru ca “afacerea sa fie incheiata”, menționând că va fi nevoie, totusi, de o autorizație a consiliului orașului. Sursele spun ca initiatorul discuțiilor este Mowafach Kanfach, fondator al Casa del Libro Arabe a Barcelonei și al Federației Islamice a Cataloniei. Kanfach a spus presei, citat de ANSA, că Barcelona are mare nevoie de un locas de cult pentru comunitatea musulmană a orașului, in continua crestere.

În plus față de incaperea imensa destinata rugăciunii, care ar putea găzdui 40.000 de persoane, proiectul prevede un centru de cercetare privind istoria Al Andalus (statul medieval islamic Spania Musulmana), o școală a Coranului pentru 300 de elevi, o sală de conferințe și un muzeu de artă și de istorie, precum și magazine și restaurante.

Faptul că Qatar Airways este sponsorul oficial actual al echipei de fotbal Barcelona, va fi si el probabil un punct favorabil proiectului. Intrebat despre viitorul centru musulman, primarul Barcelonei, Xavier Trias, a spus că a aflat despre proiect din mass-media. “Este prima data cand am auzit despre el”, sustine agenția de știri EFE, citandu-l pe primar, în ultimele zile. Trias a declarat că oferta financiară a Qatarului a fost “surprinzătoare, dar ca ea ar putea fi refuzată de către rezidenții Barcelonei”. Desi sustine ca ar fi “logic” sa existe o moschee in oraș, el nu a facut alte comentarii. Daca ar fi putut alege, acesta sustine ca ar fi preferat ca arena sa se transforme intr-un “mare muzeu pentru copii”.

Barcelona a mai avut în vedere, si in trecut, transformarea arenei, in moschee. La începutul anului 2000, primarul de la acea dată – Joan Clos – a analizat o idee similară, dar proiectul a fost anulat, după ce orașul nu a reușit să ajungă la un acord privind finantarea saudita.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.