publicat în: Arhivă

Cei 145 de elevi kurzi rapiti, risca sa devina si ei jihadisti

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) a avertizat, ieri, că celor 145 de elevi kurzi răpiți pe 29 mai, în nordul Siriei, de către jihadiști (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), risca sa le fie spalate creierele și astfel acestia sa fie folositi în atacuri sinucigașe.

ONG-ul a acuzat de răpire Statul Islamic din Irak și Levant (ISIS), care controlează arii întinse din nord-estul Siriei și care saptamana trecuta a lansat o ofensivă în nordul Irakului, cu intenția declarată de a crea un “Califat” transnațional. Organizația pentru drepturile omului, cu sediul la Londra, care utilizează o rețea mare de informatori din interiorul Siriei, pentru a colecta informații, afirma ca copiii au fost luati ostatici pe drumul dintre Alep și Manbej, in timp ce se indreptau catre satul lor natal Kobani, dupa ce au sustinut examenele de sfârșit de an în zonele care apartin regimului, in Alep.

Cinci dintre copii – care au reușit să scape – au declarat ca li s-au predat cursuri de catre răpitorii lor, prin care erau chemati la “jihad, împotriva dușmanilor și apostaților lui Dumnezeu”.

La sfârșitul lunii mai, ISIS a răpit alti 193 de civili kurzi, cu varste cuprinse intre 17 si 70 de ani, la intrarea in orașul Qubasin, aproape de Al-Bab, în ​​provincia Alep.

ISIS, care include mai multi luptători străini în rândurile sale și în rândul liderilor săi, se luptă în Siria, atât împotriva regimului cat și împotriva altor grupuri rebele, inclusiv impotriva grupului Jabhat Al-Nusra, afiliat Al-Qaeda. ISIS a facut si el parte, inițial, din Al-Qaeda, dar ulterior s-a despărțit de aceasta.

În zonele aflate sub controlul său, a impus reguli dure si pedepse corporale inspirate de legea tradiționala islamica. Interzice alcoolul și fumatul și forțează femeile să poarte niqab sau valuri islamice complete în public.