Ucraina, Georgia si Republica Moldova bat palma cu UE

Uniunea Europeană a semnat, ieri, acorduri de integrare politică și economică mai profundă cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

Liderii celor trei state ex-sovietice au participat la o ceremonie în Bruxelles, care a marcat o etapa de consolidare a legăturilor lor cu Europa, în ciuda rezistenței rusești.

În Ucraina, planurile fostului Președinte Viktor Ianukovici, de a renunța la semnarea unui acord cu UE, în favoarea unei uniuni mai strânse cu Rusia, a înfuriat cateva mii de oameni și a dus la proteste în masă, care au declanșat, mai târziu, un val de violență pe străzile Kievului și în alte orașe, zeci de persoane fiind ucise (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

După ce Parlamentul Ucrainei l-a demis pe Ianukovici, conducerea interimară a Kievului a promis ca Ucraina va lua calea integrarii în UE.

Acordurile de asociere sunt considerate a fi un instrument al UE, potrivit pentru relațiile cu statele care nu sunt candidate membre imediate.

Președintele Comisiei Europene, Barroso, a descris noile acorduri de asociere, ca pe “o recunoastere a progreselor semnificative” observate în cele trei state, în ultimii ani.

Rusia a confirmat dreptul celor trei state de a semna acorduri cu UE, dar a avertizat că acțiunile lor ar putea afecta propria economie.

“Rusia va lua măsuri, în cazul în care consecințele acestor acorduri aduc prejudicii pieței sale”, a declarat secretarul de presă al Președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de ITAR-TASS.

Președintele Putin, însuși, a numit actiunile conducerii de la Kiev, ca fiind “o lovitura de stat anti-constituționala”, care a forțat poporul ucrainean sa faca o “alegere artificiala între Rusia și Europa”, informeaza publicatia bulgareasca Novinite.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.