Catedrala parea ca nu va mai fi finalizata niciodata. Ce poate face, insa, un primar-

Construcția Catedralei Inaltarii Domnului din Ulyanovsk este pe cale sa fie finalizata. Primarul Ulyanovsk, Serghei Morozov, chiar dinainte de a conduce aceasta regiune, a fost unul dintre ctitorii catedralei și a supravegheat construcția acesteia.

“Din moment ce vorbim despre principalul Altar, participarea autorităților la aceasta constructie pare a fi ceva profund natural și corect”, a declarat protopopul Vsevolod Chaplin, președinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Cooperare intre Biserica și Societate, pentru Pravda. “In primul rand, ar trebui să se aibă în vedere faptul că sfera religioasă din viața publică nu este mai puțin importanta, ci poate chiar mai importanta decât, spre exemplu, sportul sau sfera culturală. Odata ce statul ajută de multe ori intitutiile non-guvernamentale sportive si culturale, logica de aici ar trebui să fie aceeasi”.

Catedrala Înălțarea Domnului, conceputa dupa modelul antic al Bisericii Inaltarii Domnului din Simbirsk, este aproape gata. Constructia a durat timp de 17 ani. Fondurile, ca de obicei, nu au fost indeajuns. Diverse organizații, oameni de afaceri, oficiali și oameni de rând au sprijinit construcția. Cu toate acestea, la începutul noului mileniu, lucrarea a fost oprita cativa ani. Oamenii au început să se îndoiască de faptul că biserica lor va mai fi vreodată terminata. Cu toate acestea, sosirea in functia de guvernator, a lui Serghei Morozov, a devenit un punct de cotitură în viața catedralei.

“Desigur, acest lucru dovedește implicarea actualul guvernator in valorile culturale și credințele care definesc imaginea Rusiei în istorie” – considera expertul Departamentului Sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru Tineret, ieromonahul Dimitrie (Persin), conform Pravda. “Biserica este separată de stat, dar nu de oameni sau de cultură”.

“Este mai bine, atunci când există suport. E mai bine, nu doar pentru Biserică, ci și pentru credincioși – e mai bine pentru toată lumea, este mai bine pentru oficialii guvernamentali care susțin Biserica – cei ce fac lucruri bune si se simt responsabili de asta”, a declarat Irina Medvedeva, director al Institutului de Securitate Demografica, scriitor și dramaturg, psiholog pentru copii, vice-presedinte si co-fondator al Fondului Interregional pentru Asistență Psihologică si Sociala a Familiei și Copilului, pentru Pravda. “De exemplu, în Belarus, sprijinirea construirii și restaurarii bisericilor are loc de o lungă perioadă de timp. Când am fost acolo, acum câțiva ani, și am aflat despre asta, a fost dureros să știu ca statul nostru nu ajuta, fie la construirea, fie la restaurarea bisericilor, așa incat sunt foarte fericita că acest lucru se întâmplă acum, cel puțin undeva”.

“Ortodoxia este credința de bază a poporului nostru, în ciuda faptului că, desigur, în Rusia există și alte religii tradiționale, dar poporul rus, în ansamblu, este o națiune ortodoxă. Atât autoritățile locale cat și cele federale ar trebui să sprijine, cu siguranță, Biserica, în misiunea sa nobila de transformare spirituală și morală a societății. Nu este nimic uimitor sau retrograd în asta”, a declarat Valentin Lebedev, președintele Uniunii Cetățenilor Ortodocși, redactor-șef al publicației ortodoxe. “În acțiunile guvernatorului regiunii Ulyanovsk, pe fondul separarii Bisericii de stat, vedem activități fertile și productive in scopul ajutorarii Bisericii în activitatea sa de zi cu zi, pentru reconstruirea societatii noastre pe baze spirituale tradiționale și principii morale. Viețile noastre depind de acest lucru, deoarece transformarea spirituala, care a început deja, în ciuda unor dificultăți în țara noastră, este rampa de lansare pentru relansarea economică, socială, civilă, intelectuala și spirituala. Acest lucru este, desigur, un exemplu foarte pozitiv pentru alte regiuni ale Rusiei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.