In Postul Mare: Care este scopul calugariei? Sensul vietii monahale-

“Scopul vieții, nu numai pentru monahi (calugari), ci pentru orice persoană, este îndumnezeirea. Sfântul Atanasie cel Mare mărturisește aceasta: ‘Dumnezeu a devenit om, pentru ca omul să poată deveni Dumnezeu’.

Domnul Însuși spune, în Sfânta Scriptură: “Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este” (Matei 5:48), “Sfinţiţi-vă şi veţi fi sfinţi, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt” (Leviticul 11:44).

În multe locuri din Evanghelie, din Faptele Apostolilor, in Epistole, ni se spune că scopul vieții umane este îndumnezeirea. Acest obiectiv a putut deveni realizabil, prin intruparea Domnului.

Prin Taina Sfântului Botez, noi devenim membri ai Trupului lui Hristos, iar prin Euharistie putem atinge îndumnezeirea.

Monahismul este cea mai potrivită cale pentru atingerea scopului vieții umane. Acest lucru se datorează faptului că viața unui călugăr este o viață de pocăință. Aceasta este taina pocăinței.

Din momentul în care am depus voturile monahale, viața noastră devine o jertfă neîncetată pentru Dumnezeu. Suntem chemați să dăruim toată puterea noastră Domnului, daruindu-ne, pe noi insine, fara rezerve. Pentru calugar, singura dorinta și aspirație este aceea de a fi întotdeauna cu Hristos”.

Traducere dupa un interviu realizat cu Ieromonahul Luca din manastirea Grigoriou, Athos – Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.