Pacatele mass-mediei: dezinformarea, calomnia, defaimarea

Papa i-a primit în audiență, în Sala Clementină a Palatului Apostolic din Vatican, pe membrii asociației “Corallo”, o rețea de radio și televiziune, de inspirație catolică italiană, prezentă în toate regiunile Italiei, informeaza Serviciul specializat NetCreator, citand agentia Zenit.

Papa a identificat, cu aceasta ocazie, cele trei “pacate ale mass-mediei”, de care mass-media catolica ar trebui sa se fereasca. Acestea sunt cele trei forme “foarte grave” ale “minciunii”: “dezinformarea, calomnia și defăimarea”.

“Ultimele două sunt foarte grave, a arătat Papa, dar nu atât de periculoase precum prima. De ce? Calomnia este un păcat de moarte, dar se poate sa fie descoperita și să se știe că este vorba despre o calomnie. Defăimarea este un păcat de moarte, dar poate fi identificat ca nedreptate, pentru că respectiva persoană se poate sa se fi pocait si sa-si fi schimbat viața. Dar dezinformarea inseamna sa spui lucrurile pe jumătate, dupa cum iti convine, și sa nu spui si cealaltă jumătate. Astfel, cititorul sau spectatorul nu poate avea o judecată perfectă, fiindca nu dispune de elementele care nu i se ofera. Fugiți, vă rog, de aceste trei păcate: dezinformarea, calomnia si defăimarea”.

El i-a cerut mass-mediei catolice sa caute adevărul, dar nu numai adevărul, ci si bunătatea și frumusețea, “împreună”, cu orice riscuri: “Pe drumul spre adevăr, pe cele trei cai, pot aparea erori și capcane. Cred că trebuie sa căutam adevărul…, aveți grijă să nu deveniti intelectuali fără inteligență. Cautati bunătatea… aveți grijă să nu deveniti un estet fără bunătate. Îmi place frumusețea… da, dar aveți grijă că, de multe ori, frumusetea inseamna doar un “machiaj”, un aspect cosmetic prin care se creaza o frumusețe artificială, care nu există. Adevărul, bunătatea și frumusețea de la Dumnezeu sunt si în om. Si, aceasta este treaba mass-mediei, a voastra!”.

Papa a mai subliniat, bazându-se pe prima Epistola a lui Pavel către Corinteni, că intreaga mass-medie, membrii “mici sau mari”, se “armonizeaza prin vocația lor de slujire în Biserică: nimeni nu trebuie să se simtă prea mic, în comparație cu altii. Toti suntem mici înaintea lui Dumnezeu, în umilința creștină, dar toți avem un rol. Toti! Ca și în Biserică… Fiecare este important în această comuniune, pentru că Biserica este armonie în diversitate. Trupul lui Hristos este armonia diversității, iar Cel care creeaza armonia, este Duhul Sfânt”.

“Aceasta este cel mai important: să cautati unitatea, și nu sa funcționati conform logicii peștelui celui mare, care il inghite pe cel mic”, a insistat Papa, mai informeaza NetCreator.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.