Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe: Puteoli … sau, ce ati pierdut cand ati calatorit pe Taramuri Biblice

Astazi, agentia Lacasuri Ortodoxe va propune o noua tinta, prin Revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, cum am numit-o mai exact: “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit pe Taramuri Biblice”. Ati observat ca ne-am hotarat sa depasim, de cateva editii, granitele Tarii Sfinte, datorita reactiei pozitive a cititorilor fata de articolele publicate pana in prezent, asa incat noua titulatura speram sa fie mai potrivita si permisiva), incercand sa ne concentram pe o noua locatie: Puteoli (Pozzuoli).

Unde avea sa se incheie “calatoria” Sfantului Apostol Pavel, în cele din urmă? În articolele anterioare, l-am urmat pe Apostolul Pavel pe drumul său de la Cezareea la Roma, ca prizonier. Când l-am părăsit, se afla pe un vas care ar fi trebuit sa aiba ca destinatie Fenixul, pe coasta de sud a Cretei, dar în schimb, nava cu Pavel și tovarășii lui a naufragiat pe insula Malta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Pavel și tovarășii sai au iernat în Malta. Pavel i-a vindecat pe mulți acolo și, cel mai probabil, a răspândit Evanghelia în zonă cat de bine s-a putut. Când iarna a trecut, Pavel și escorta sa de soldați romani au reusit, în cele din urmă, să urce la bordul altei nave și sa călătoreasca la Roma. Tinta noastra din această săptămână este locul in care acestia au ajuns sa traga ultima oara. După ce a avut opriri scurte la Syracuse și Rhegium, Pavel si-a încheiat, in cele din urmă, călătoria sa pe mare, in orașul port Pozzuoli (Puteoli):

“După trei luni am pornit cu o corabie din Alexandria, care iernase în insulă şi care avea pe ea însemnul Dioscurilor. Şi ajungând la Siracuza, am rămas acolo trei zile. De unde, înconjurând, am sosit la Regium. Şi după o zi, suflând vânt de miazăzi, am ajuns la Puteoli în cealaltă zi. Găsind acolo fraţi, am fost rugaţi să rămânem la ei şapte zile. Şi aşa am venit la Roma”.( Faptele Apostolilor 28:11-14)

Pe harta de mai sus, Puteoli este situat în partea centrala. Puteoli se bucura de o populație de aproximativ 100.000 de oameni in acest moment. Importanța sa era legată de faptul că Peninsula italiană nu avea foarte multe porturi bune. Puteoli era unul dintre puținele porturi care erau suficient de adânci și de bine protejate pentru a fi folosite de romani. Si, din moment ce, timp de mai mulți ani, acesta a fost cel mai bun si apropiat port de Roma, el a devenit portul principal al capitalei. O mare parte din averea Imperiului Roman a trecut prin acest loc.

Desigur, atunci când spunem că era aproape de Roma, “aproape” este un termen relativ. Puteoli, de fapt, se află la aproximativ 240 de Km departare. De aici, Pavel a trebuit să se deplaseze spre nord, pe Via Consularis, până când a ajuns în orașul Capua, și acolo a urcat pe Via Appia, care în cele din urmă l-a condus la Roma.

Si… nu uitati, in urma vizitei pe care o veti face in Pozzuoli, sa le amintiti tuturor celor carora le veti povesti elementele inedite pe care ati avut astfel ocazia sa le vedeti, ca v-ati bucurat de un ghid pe care multi si l-ar dori sa-l aiba si poate ca nu au avut pana acum ocazia: Revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, mai bine zis, “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit pe Taramuri Biblice”).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.