Turcia vrea sa restabileasca cetatenia etnicilor greci exilati

Turcia a pornit un proces de lucru in vederea restabilirii cetateniei etnicilor greci care au fost exilați din Turcia in urma cu 50 de ani, ca parte a unui schimb de populație cu Grecia, conform unui raport recent World Bulletin.

Vorbind pentru Al-Jazeera din Turcia, președintele Federației Universale Grecesti din Istanbul, Nikolas Uzunoglu, a arătat că Ministrul de Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, și asistentul său, Naci Koru, lucreaza pentru revenirea la drepturi a etnicilor greci care au fost forțați să se mute în Grecia în 16 martie 1964.

Uzunoglu a mai spus ca, “după verdictul exilarii, copiilor născuți între anii 1963-1981 li s-a interzis acordarea cetățeniei prin intermediul mamelor lor. După întâlnirea cu Ankara, acest verdict a fost ridicat, în ultimele luni, iar acum este posibil să se obtina cetățenia prin intermediul mamei”.

Uzunoglu, care a părăsit Turcia în 1974 pentru a studia în Anglia, înainte de a migra in Grecia, a explicat că pentru etnicii greci din Turcia a existat o perioada grea în Grecia, afirmând că tara i-a primit ca si cand era o datorie, refuzând să le acorde permise de munca si locuinte, în speranța că vor pleca.

Conform agentiei Ansa, liderul comunității din Istanbul a mai declarat, de asemenea, că exista aproximativ 25.000 de etnici greci, care s-au nascut si traiesc in prezent în Turcia, cu cetățenie greacă, alături de 100.000 de etnici greci care sunt cetățeni turci.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.