In Biserica Troianu, eroii revolutiei din 1989, pictati in naosul bisericii, vor fi pomeniti de rude si de credinciosi

Biserica „Înălţarea Domnului” din cartierul Copăcelu al Municipiului Râmnicu Vâlcea, sfinţită în ziua de 26 octombrie 1997, a fost ridicată la iniţiativa Pr. Constantin Popa împreună cu părinţii, ai căror copii, eroi martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989, şi-au dat viaţa în timp ce-şi satisfăceau stagiul militar în diverse localităţi din ţară: Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Sibiu, ş.a.

S-a pornit la construirea acestei biserici, cu credinţa că Bunul Dumnezeu va ajuta ca acest sfânt lăcaş să devină, în timp, un lăcaş de rugăciune şi un reper pentru cinstirea celor căzuţi pentru idealurile de dreptate şi libertate. Pe una din tâmplele aflate în naosul bisericii se află zugrăviți opt dintre martirii vâlceni uciși în 1989. De asemenea, în curtea bisericii parohiale este îngropat tânărul Petre Hodorog sublocotenent post mortem, erou al revoluţiei. De aceea, biserica este una dintre puţinele biserici din ţară ridicate în memoria eroilor revoluţiei din Decembrie 1989.

În acest sens, în fiecare an, ca semn al preţuirii jertfei eroilor revoluţiei din Decembrie 1989, jertfă ce a contribuit la înălţarea poporului în darul sfânt al libertăţii, al unităţii şi demnităţii naţionale, în ziua de 21 decembrie se săvârşeşte în biserică în cadrul unui parteneriat realizat între Arhiepiscopia Râmnicului, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala Județeană Vâlcea şi Parohia Troianu, slujba de pomenire a eroilor vâlceni căzuţi la datorie în revoluţia din Decembrie 1989.

La slujba de pomenire săvârșită în amintirea tinerilor și soldaților români care și-au dat viața în Decembrie 1989 pentru credință și libertate, din dragoste de Neam și Patrie, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai administraţiei locale și centrale, personalităţi din viaţa culturală a Râmnicului şi nu în ultimul rând, părinţii şi rudele eroilor pictaţi în naosul bisericii, arătând astfel sentimentul de recunoştinţă pe care trebuie să-l păstrăm faţă de toţi eroii neamului românesc.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.