Daca ar fi semnat acordul cu UE, Ucraina ar fi intrat imediat in faliment

În cazul în care Ucraina ar fi semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în starea sa actuală, aceasta s-ar fi confruntat cu un colaps social și cu falimentul în doar câteva luni, a declarat Primul-Ministru al tarii, Mykola Azarov, citat de VoR.

“Să ne imaginăm cum s-ar fi desfasurat evenimentele, dacă nu ar fi existat aceste acorduri [între Președintele Viktor Ianukovici și Președintele rus Vladimir Putin] și, dacă nu am fi luat decizia dura, dar necesara, cu o lună în urmă, de suspendare a procesului de semnare a acordului [de asociere cu UE] și de amânare a acestuia”, a declarat Azarov, la o reuniune a guvernului.

“După mai multe zile de aplauze puternice, legate de evenimentul semnarii acordului, realitatea crudă ar fi înghițit Ucraina”, a spus el.

“Deja, astăzi, ar fi trebuit să ne conformam cerințelor Fondului Monetar Internațional, care presupuneau dublarea tarifelor pentru locuințe și utilități, devalorizarea dramatica a monedei naționale, minimizarea cheltuielilor bugetare, anularea sprijinului guvernamental pentru sectorul agricol, înghețarea salariilor, a pensiilor și alocațiilor sociale sau chiar reducerea unora dintre ele”, a spus Azarov.

Ucraina ar fi trebuit, de asemenea, să plătească un preț exorbitant pentru gaze naturale, sa inchida întreprinderi industriale și încălzirea orașelor ar fi ajuns sa fie suspendata în mijlocul iernii, a mai explicat acesta.

“Eu va intreb deschis: Ce ar fi insemnat, pentru Ucraina? Răspunsul este evident: Falimentul și colapsul social. Acesta ar fi fost cadoul de An Nou, pe care poporul ucrainean l-ar fi avut”, a incheiat el.

Guvernul ucrainean a decis să suspende pregătirile pentru semnarea unui acord de asociere cu UE, pe 21 noiembrie. În aceeași zi, oamenii s-au revoltat impotriva deciziei, începand să se adune în Piața Independenței din Kiev.

Începând cu 30 noiembrie, suporterii integrarii Ucrainei in UE au inceput sa demonstreze in Kiev, au confiscat clădirea primăriei Kievului și cladirea sindicatelor și si-au instalat corturile in Piata Independentei.

Demonstranții s-au ciocnit cu poliția, de mai multe ori, în ultimele săptămâni.

Pornind de la concluziile preliminare ale unei anchete vizavi de una dintre aceste confruntări, din 30 noiembrie, șeful poliției Kievului și adjunctul său au fost demiși, iar primarul Kievului și un secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare au fost, de asemenea, suspendati.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.