publicat în: Arhivă

Arhiepiscopia Atenei: proiect informatic on-line, de 1.4 milioane euro, pentru evitarea birocratiei

Multi cred ca Biserica Ortodoxă Greacă este destul de conservatoare și ca nu ține pasul cu tehnologia, dar se pare că lucrurile încep să se schimbe.

Arhiepiscopia Atenei, încercand sa reduca birocrația, a creat o rețea de comunicare. Biserica Ortodoxă Greacă intră astfel în era digitală, permitand solicitarea on-line de diverse documente bisericești, cum ar fi certificatele de botez.

Potrivit ziarului Eleftherotypia, proiectul a costat 1,4 milioane de euro și este susținut prin fondurile structurale ale Uniunii Europene. Acesta este efectuat de către Arhiepiscopia Atenei, care a contractat Byte Computers pentru finalizarea lucrarii in 9 luni.

Proiectul este deja în varianta beta (pilot) în 10 dintre cele 166 de parohii ale Arhiepiscopiei din Atena. Cetățenii pot depune o cerere on-line pentru căsătorie, botez, divorț sau alte documente.

Parohiile pentru care proiectul deja functioneaza în varianta pilot sunt: Sfantul Dionisie Areopagitul din Kolonaki, Kimisis Theotokou din Holargos, Profetul Ilie din Aghia Paraskeui, Evanghelistul Luca din Patisia, Sfanta Filoteea din Filothei, Sfanta Sofia din Psichiko, Sfantul Ioan din Vouliagmeni, Sfanta Irina din Aiolou și Sfantul Nicolae din Kallithea.

Arhiepiscopia Atenei are ca scop extinderea programului pentru restul de parohii.