Lapte, Miere si Falafel. Despre iminenta vizita a Papei Francisc in Israel si alegerile din Nazaret

O vizita a Papei Francisc în Israel și Teritoriile Palestiniene pare iminenta, ea depinzand nu doar de curiozitatea Papei de a ajunge să cunoască locurile sfinte ci, de asemenea, de preocupările pentru comunitatea creștină locală. Acest lucru a fost subliniat de către Custodele Țarii Sfinte, Pierbattista Pizzaballa, într-o prezentare care a avut loc seara trecuta, la Institutul Italian de Cultură din Tel Aviv, a cărții jurnalistei Elisa Pinna “Latte, Miele e Falafel” (“Lapte, Miere și Falafel”), publicata în Italia, de către Edizioni Terra Santa, pp.220, 16.40 euro).

“Papa Francisc este renumit pentru curiozitatea mare si dorinta de a vedea tot ce se poate”, a adăugat Rev. Pizzaballa, menționând că data vizitei nu a fost încă anunțată. Escaladarea tensiunilor din comunitatea creștină locală – pe care cartea Pinnei le analizeaza in profunzime – reprezinta atât rezultatul alegerilor municipale din Nazaret (Galileea) cat și “Tag Mehir” (“Prețul Plătit”), episoade recurente de vandalism, ale evreilor extremisti în locurile majoritar arabe, musulmane și creștine.

Miercuri, Curtea Supremă din Ierusalim a confirmat victoria musulmanului Ali Salam, împotriva lui Ramez Jeraisy, un creștin, cu doar 22 de voturi dintr-un total de 80.000. Comunitatea creștină din Nazaret, aproape unanim, l-a susținut pe Jeraisy și, acum, a avertizat Pizzaballa, “există riscul crearii unei rupturi și mai profunde între creștini și musulmani. Trebuie, acum, sa se lucreze, astfel incat această diviziune sa nu devină ireparabila”. Parintele Pizzaballa a mai amintit si incidentele Mehir Tag împotriva instituțiilor creștine, conform agentiei Ansa. El a spus că poliția israeliană a reactionat lent, dar că cel mai important lucru trebuie sa fie punerea în aplicare a unei instruiri temeinice în școlile israeliene, pentru prevenirea unor astfel de incidente.

Cartea Elisei Pinna – care oferă o privire atentă asupra diferitelor “triburi” ale lui Israel (cu multele sale minorități) – a fost prezentata de directorul Institutului Italian al Culturii, Carmela Callea, în prezența ambasadorului italian Francesco Maria Talo.

“M-am abținut de la exprimarea oricărei judecăți”, a spus Pinna, citata de Ansa.

“Am venit aici cu un ochi de outsider, pentru a descoperi această țară. Am fost surprinsa de multe lucruri: este o țară în care stereotipurile pur și simplu nu rezista. Mi se pare mai mult un caleidoscop, decat o țară”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.