Tibet: Partidul Comunist din China, hotarat sa reduca la tacere vocea lui Dalai Lama

Partidul Comunist din China își propune să reducă la tăcere vocea lui Dalai Lama în patria sa tibetana, prin înăsprirea controalelor asupra mass-mediei și Internetului, conform declaratiei unui oficial de top, citata de radioul Vocea Rusiei.

Oficialul de top al partidului in regiunea Tibetului, Chen Quanguo (foto), a promis să “se asigure că vocile forțelor ostile și grupul lui Dalai nu vor mai fi vazute si auzite”, într-un editorial publicat într-o revistă de partid cu numele Qiushi.

Oficialii se vor “asigura că vocea partidului se va face auzita peste tot în această vastă regiune de 120 de milioane de kilometri patrati”, a scris Chen in editorial.

China a lucrat timp de decenii in domeniul controlarii răspândirii de informații în Tibet, dar unii tibetani, în continuare, au posibilitatea de a accesa surse neoficiale de informații, inclusiv de la exilații în străinătate, prin utilizarea radioului, televiziunii și Internetului.

Partidul Comunist vrea sa elimine accesul la astfel de surse, confiscand antene de satelit și înregistrand numele utilizatorilor de telefonie și Internet, alaturi de o serie de alte măsuri.

China il considera pe liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama un “lup în blană de oaie”, și-l acuză de plănuirea unor miscari violente de castigare a independentei Tibetului.

Dalai Lama, care a fugit în India în 1959, după o revoltă care a eșuat, indreptata împotriva conducerii chineze, spune ca pledează pentru o mai mare autonomie pentru tibetani, mai degrabă decât pentru independența lor.

Chen face acum referire la Tibet ca la “un front al luptei împotriva separatismului” și a promis să “consolideze rolul comitetelor de partid la toate nivelurile, ca putere unica”, în acelasi editorial.

Tensiunile dintre tibetani și guvernul chinez continuă, deci, sa creasca. Va amintim ca politia chineza a deschis focul asupra tibetanilor care marcau ziua de naștere a celui de-al 78-lea Dalai Lama, în luna iulie, impuscand cel puțin un călugăr, în cap, și rănind grav mai multe persoane, conform unui grup de aparatori ai drepturilor omului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.