Turcia: tableta mare a lui Nabucodonosor, descoperita in Kargamis, la granita cu Siria

Ceea ce ar putea fi cea mai mare tabletă inscriptionata (stela) descoperita vreodata, datata din timpul domniei regelui babilonian Nabucodonosor al II-lea, între 605-562 înainte de Hristos, a fost descoperita în orașul turc Karkamis, in zona militară situata de-a lungul frontierei dintre Turcia și Siria.

Săpăturile din acest an au mai descoperit, de asemenea, o tableta cuneiforma, din Palatul regelui din Kargamis, Katuwa, datând din anul 800 î.Hr., precum și peste 300 de sculpturi, o inscriptie hieroglifica luwiana și un mozaic.

Referindu-se la Tratatul de la Cades, semnat între Faraonul egiptean Ramses al II-lea și regele hitit Hattusili al III-lea, in jurul anului 1259 î.Hr., primarul de Gaziantep, Asim Guzelbey, a declarat, conform World Bulletin: “Tratatul de la Cades prezinta o mare importanță astăzi, având în vedere că la patru mii de ani după semnarea primului inscris de pace din lume, oamenii continua sa se omoare unii pe altii și sa verse sângele fraților lor”.

Carchemiș (Karkamis), a fost o capitala importanta a mitannilor, hititilor și neo-asirienilor, pe care arheologii britanici au căutat fara oprire sa o exploreze de peste un secol.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.