Manastirea Bixad: Cardinalul greco-catolicilor din Romania ii cere lui Victor Ponta sa reactioneze

Comunicat al Bisericii Greco-Catolice Romane:

“Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, i-a adresat pe data de 13 noiembrie o scrisoare domnului prim-ministru Victor Ponta, în care îi solicită să exprime public poziţia Guvernului faţă de implicarea instituţiilor din subordinea dânsului în oprirea executării hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad, şi să condamne public, în numele Guvernului, “actele de agresiune şi incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice prezenţi […] la Bixad”.

Scrisoarea vine în urma evenimentelor petrecute pe data de 7 noiembrie la Bixad, jud. Satu-Mare, când instituţii din subordinea Guvernului s-au implicat pentru a opri punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de retrocedare a Mănăstirii din Bixad părţii greco-catolice. Tot în aceeaşi zi, când s-a încercat punerea în executare a hotărârii judecătoreşti, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Romane s-au organizat şi s-au opus retrocedării Mănăstirii Greco-Catolice strigând, printre altele, “Afară, catolicii din ţară”. “Pe toată durata încercării de punere în executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenţi acolo pentru a intra în mănăstire au fost scuipaţi, huiduiţi, agresaţi, insultaţi şi ameninţaţi cu moartea doar pentru vina că au mers să îşi ia înapoi bunul confiscat de comunişti”, a spus Cardinalul Lucian.

Referitor la implicarea unor instituţii în oprirea acestei executări, pe data de 1 noiembrie a avut loc la Prefectura Satu Mare o întâlnire unde reprezentanţi ai acestor instituţii au rejudecat cazul Mănăstirii deja câştigat în justiţie definitiv şi irevocabil, şi au decis că hotărârea se va pune în aplicare numai “parţial”. Tot cu această ocazie, domnul Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, a spus că hotărârea judecătorească în cauză “este un abuz. Patrimoniul revendicat de greco-catolici şi retrocedat în baza unei sentinţe judecătoreşti, este al Consiliului Judeţean.” Pe data de 7 noiembrie, exact în ziua când se încerca executarea hotărârii de retrocedare, Consiliul Judeţean Satu Mare a dat în judecată Episcopia Greco-Catolică de Maramureş pe motiv ca Mănăstirea Greco-Catolică din Bixad îi aparţine.

Mănăstirea din localitate a fost greco-catolică de la înfiinţare, iar în 1948 a fost confiscată de comunişti şi închisă. În 1992 Guvernul a dat o hotărâre prin care unele imobile din cadrul Mănăstirii sunt retrocedate părţii greco-catolice, hotărâre care nici până astăzi nu a fost pusă în aplicare. “Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor”, a spus Cardinalul Lucian. “Aceste imobile sunt ajutate să se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a şterge urmele că Mănăstirea de la Bixad a fost greco-catolică.”

“Modul în care instituţiile din subordinea Dumneavoastră au facilitat şi gestionat situaţia de la Bixad arată că în România nu se respectă dreptul de proprietate, libertatea religioasă şi hotărârile judecătoreşti atunci când vine vorba despre greco-catolici”, a afirmat Cardinalul Lucian în scrisoarea sa. “Această atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijorătoare pentru statul de drept şi buna convieţuire dintre credincioşii diferitelor confesiuni”, a arătat Cardinalul. Atitudinea discriminatorie a Guvernului faţă de greco-catolici rezulta şi din spusele domnului Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte – instituţie aflată în subordinea directă a primului ministru – care, după ce recunoaşte într-un interviu că “e adevărat, Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată de regimul comunist, care i-a luat tot”, când vine vorba despre retrocedarea lor, acesta afirma că acest lucru nu se poate face “prevalându-te doar de dreptul de proprietate”, ci trebuie să se ţină cont şi de “nevoile comunităţii”.

Soluţia propusă de Guvern prin vocea domnului Victor Opaschi, când vine vorba despre retrocedarea bunurilor confiscate de comunişti de la Biserica Greco-Catolică, este inacceptabilă într-un stat de drept. Nevoile unei majorităţi sunt evident mai mari ca ale unei minorităţi, dar acest lucru nu îi dă drept majorităţii să ia ce este al minorităţii sau să nu dea înapoi ce s-a furat de la aceasta de un regim abuziv şi criminal pe motiv că cei jefuiţi “sunt mai puţini”. “Rolul principal al Guvernului este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat”, a spus Cardinalul Lucian. “Atitudinea părtinitoare a persoanelor din subordinea dumneavoastră a creat la Bixad o situaţie care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovaţi să cadă victime”, a adăugat acesta.

Cardinalul şi-a încheiat scrisoarea adresată premierului Ponta spunând: “Respectuos Vă solicit să exprimaţi public poziţia Guvernului faţă de implicarea instituţiilor din subordinea dumneavoastră în oprirea executării unei hotărâri judecătoreşti şi să condamnaţi public, în numele Guvernului, actele de agresiune şi incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice prezenţi joi la Bixad.”

Biserica Greco-Catolica Romana (si foto)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.