Israel si SUA: vremea unui divort? Noile politici ale Orientului Mijlociu

Recent, Ministrul de Externe al Israelului, Avigdor Lieberman (nascut in Chisinau, Republica Moldova), a ieșit in presa cu o declarație care pare socanta pentru mulți oameni, pentru că, in mod izbitor, vine in contradicție cu ceea s-ar fi asteptat acestia de la Israel, judecând după comportamentul tradițional al acestuia pe scena mondială – apreciaza in ultimele ore un raport al radioului Vocea Rusiei.

Vorbind in cadrul unui forum. în orașul israelian Sderot, Lieberman a spus că Israelul ar trebui să înceteze sa vada SUA ca pe principalul sau partener în politica internațională, și să caute noi parteneri.

Inca de pe vremea Războiului Rece, Israel a fost perceput, atât în Uniunea Sovietică cat și în lumea arabă, ca cel mai apropiat aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Și, acum, dintr-o dată, Ministrul Israelian de Externe spune că relațiile Israelului cu SUA au slăbit.

“În prezent, prea multe țări pot reprezenta o provocare pentru SUA – Coreea de Nord, Afganistanul, Pakistanul, Iranul, Irakul, Siria, Egiptul și China”, a declarat Avigdor Lieberman, citat de VoR. “În plus, Statele Unite se confruntă, acum, cu prea multe probleme în propria economie. Acest lucru, în opinia mea, ridică întrebarea dacă Statele Unite mai este în continuare un partener de încredere pentru Israel. Eu cred că Israelul ar trebui să caute alți parteneri, dar acestia ar trebui sa fie alesi din rândul țărilor care nu depind de banii din lumea arabă”.

Cuvintele lui Lieberman pot suna foarte patriotic pentru un israelian, dar ironia este că, în prezent, când lumea a devenit de mult timp un întreg, este practic imposibil sa gasesti o țară care sa nu fie “atinsa” de niciun ban din lumea arabă. Dupa cum spune un proverb, afirma VoR, “banii nu au miros”. Dar, pe de altă parte, temându-se de toți cei care au avut vreodată de-a face cu banii din lumea arabă, israelienii au fost prea suspiciosi. Sa ai de-a face cu banii din lumea arabă, nu înseamnă neapărat sa fii anti-israelian. Dacă toți banii din lumea arabă ar fi lucrat împotriva lui Israel, Israel ar fi încetat să existe cu mult timp în urmă. Chiar și țările precum Arabia Saudită și alte monarhii din Golful Persic nu sunt atât de anti-israeliene, dupa cum s-ar zice la o prima vedere, pentru că “anti-Israelismul” lor este, destul de des, mai mult retoric decât politic-real.

Jurnalistul Nabila Ramdani, care este specializat în problemele Orientului Mijlociu, spune ca grija prea mare pentru siguranta Israelului, a făcut de multe ori regimurile de sprijin occidentale tiranice, în Orientul Mijlociu. Israelul este înconjurat, mai ales, de țările care nu sunt foarte prietenoase față de el, și temându-se că aceste țări ar putea ataca Israelul, Occidentul a încercat, de multe ori, să păstreze situația stabila in Orientul Mijlociu, prin sprijinirea acestor regimuri autocratice, ingrijindu-se puțin de abuzurile impotriva drepturilor omului în aceste țări, spune Ramdani, citata de VoR.

Ironia situației este că, in încercarea de a stabiliza situația din țări precum Arabia Saudită și Qatar, de dragul siguranței lui Israel, Occidentul s-a găsit el însuși implicat în războaie care nu contribuiau în niciun fel la siguranța Israelului. De exemplu, conducătorii Arabiei Saudite, fiind sunniti radicali, urau regimul autocratic, dar secular, al Președintelui Irakului, Saddam Hussein. Scos la joc de Arabia Saudită, Occidentul l-a acuzat pe Hussein de toate păcatele imaginabile și neimaginabile care ar fi putut exista, începand un război sângeros împotriva regimului său și, în cele din urmă, răsturnandu-l. Ca rezultat, teroriștii cu legaturi Al-Qaeda, care urăsc Israelul mult mai mult decat fostul Saddam, au venit la putere in Irak. Acum, Occidentul încearcă să răstoarne regimul Bashar Assad în Siria și regimul siit din Iran, fără a se opri putin si sa se gandeasca la faptul ca, dacă aceste regimuri se prabusesc, Al-Qaeda va veni foarte probabil mult mai aproape de frontierele Israelului.

Analistii au spus, de mai mult timp, că prin sprijinirea teroriștilor cu legaturi Al-Qaeda, din Siria, Statele Unite joacă un joc foarte periculos, care se poate intoarce, la un moment dat, chiar împotriva Statelor Unite. Iar acum, cu o astfel de politică nepotrivită, SUA riscă să-și piardă cel mai apropiat aliat din Orientul Mijlociu – Israelul.

Profesorul Yoav Peled de la Universitatea Tel Aviv, spune că, deși sugestia lui Avigdor Lieberman că Israelul ar trebui să arate o cooperare mai bună cu alte țări ar putea suna bine, în practică nu există nicio altă țară din lume, ale carei interese sa corespunda atât de bine cu interesele Israelului, decât SUA. Cu toate acestea, deși o destramare totală a relațiilor cu SUA, ar fi cel mai probabil o greșeală pentru Israel, Lieberman are cu siguranță dreptate cand spune că actuala politică a SUA în Orientul Mijlociu poate, împotriva voinței Statelor Unite, să creeze probleme serioase Israelului. Din cauza acestei politici a SUA, lumea arabă ameninta, acum, Israelul, cu destinul trist al Irakului, prin explozii în Liban și alte multe lucruri similare, deși, în realitate, Israelul nu are nimic de-a face cu ele.

Există o țară care ar fi putut fi un partener bun pentru Israel – Rusia. Spre deosebire de SUA, Rusia nu încearca sa democratizeze țările din Orientul Mijlociu, cu foc și sabie. Dar, Statele Unite au dus mult timp o politică anti-rusească în Orientul Mijlociu, ceea ce face ca perspectiva bunelor relații dintre Rusia și Israel sa fie mai aproape decât s-ar dori.

Profesorul Yoav Peled amintește modul în care SUA i-a sprijinit pe migrații evrei din fosta Uniune Sovietică, în Israel. În 1991, SUA a cerut ca Israelul să oprească construirea de case pentru evrei în teritoriile care sunt discutabile între Israel și palestinieni – altfel, SUA ar fi oprit alocarea de bani pentru Israel, pe care sa-i cheltuiasca in scopul de a-i ajuta sa se adapteze pe noii-veniți din fosta Uniune Sovietică. Israelul a preferat să primească, în continuare, acesti bani – asa incat a fost de acord cu noile conditii. După aceea, Yitzhak Rabin a devenit Prim-Ministru al Israelului. Rabinul a intrat in istorie ca dealer al pacii, insa mai târziu, el a fost ucis de către un extremist israelian care detesta toleranța Rabinului față de arabi.

Nu este, probabil, vina Ministrului de Externe Avigdor Lieberman, că i se pare că Israelul este prieten cu cineva care n-ar trebui sa fie si ca nu este prieten cu cei cu care ar trebui. Situația este, într-adevăr, prea complicata, iar interesele Israelului, SUA, Rusiei și Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, intersectate, asa incat într-un astfel de conflict devine o sarcină incomoda chiar și pentru un politician foarte experimentat, luarea unei decizii de drept cu privire la modul in care se poate iesi din aceasta situatie.

Probabil, un lucru bun va putea iesi si de aici, anume ca nimeni nu trebuie să mai impună căile si idealurile cuiva asupra altor țări, iar toată lumea să aibă propriul său drum. Insa, până acum, a permite altor țări să decidă pentru ele insele ceea ce este bun și ceea ce este rău pentru ele, nu sta în tradițiile politicii americane, sustine un raport VoR.

KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.