publicat în: Arhivă

Ierusalim: Biserica protestanta Christ Church, o biserica destinata – credinciosilor iudei

Un articol recent din editia The Times Israel include cateva informații interesante despre Biserica Christ Church, pe care le gasim destul de importante pentru a vi le aduce la cunostinta.

Christ Church a fost prima biserică protestantă din întreg Orientul Mijlociu, și singura biserică evanghelică din regiune. Asemănătoare în exterior unei sinagogi europene, mai mult decât unui lacas de cult creștin, ea a fost ridicata în 1849 de către Societatea din Londra pentru Promovarea Crestinismului la Evrei, în scopul expres de a atrage evreii în mijlocul crestinilor.

Intrucat, pana atunci, prozelitismul simplu – și promisiunea unui câștig financiar – nu avusese ca rezultat prea multe convertiri in randul evreilor, Episcopia Protestanta din Ierusalim a sperat că o biserică atractiva, accesibila, ar putea facilita acest lucru.

Părinții bisericii au vrut ca evreii să se simtă confortabil în acest sanctuar, care are interiorul plin de simboluri evreiești.

Studentii evrei dintr-un atelier au fabricat o masa a altarului uimitoare, din lemn de maslin, decorata atat cu Steaua lui David cat și cu semnul creștin Alfa și Omega.

Nu sunt cruci în biserică, crucea de pe masa disparand in 1948, cand iordanienii au capturat orașul vechi și anglicanii se temeau ca sanctuarul lor ar fi putut fi confundat cu o sinagogă…