80 de ani de la Holodomorul din Ucraina: Mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu (video)

Iubiti întru Domnul: har și pace vouă.

Este o mare mandrie, deși cu inima indurerata, sa ma adresez voua, astăzi, din istorica si martira Biserica Mamă a Constantinopolului, cu ocazia solemnă a 80 de ani de la Holodomorul natiunii ucrainene.

Comemorand prin rugăciune evenimentele tragice și inumane din anii 1932-1933, când nenumărați oameni si-au pierdut viața lor, prin foamete deliberată și brutal, ne rugăm pentru odihna sufletelor victimelor și pentru vindecarea acestei rani dureroase în conștiința binecuvantatei natiuni. Este imposibil de înțeles amploarea și intensitatea unei astfel de ostilitati, care a provocat ființele umane la distrugerea altor ființe umane create “după chipul și asemănarea” lui Dumnezeu – s-a zis in numele ideologiilor politice, dar în cele din urmă alimentate numai prin minciună și ateism.

În timpul nostru, preaiubiților, suntem obligați să ne amintim trecutul și să învatam din tragediile sale, astfel încât să putem înțelege cum sa inaintam mai departe, în viitor, cu compasiune și iertare. Suntem chemați să discernem și să evitam orice ideologie dușmănoasa și care aduce dezbinare, care discriminează alte persoane, fie individual sau colectiv, fie pe baza diferențelor etnice și rasiale, sau religioase și culturale. Ca creștini ortodocși, trebuie, în orice moment, să ne străduim sa depasim diferențele și să cultivam relațiile frățești cu toți oamenii, rămânând în același timp umili credinciosi propriilor noastre învățături și tradiții bisericești.

“Eu sunt calea, adevărul și viața (Ioan 14:6), zice Domnul nostru. Cu această asigurare divină, vom găsi o mare mângâiere și încurajare. Pentru că El este în Biserica, ca Trup Sfant, Care ne fereste de durere și suferință, în același timp găsind puterea de a ierta și a-i iubi pe toți oamenii.

Fie ca Dumnezeu să dea odihnă sufletelor tuturor victimelor Holodomorului. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți! Amin!

+ Bartolomeu

Arhiepiscop al Constantinopolului, Noua Romă

și Patriarh Ecumenic

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.