Nis 2013: in aceasta duminica are loc cea mai mare intrunire din istoria Bisericii Ortodoxe Sarbe

Patriarhul sârb Irinej i-a invitat, ieri, pe toți credincioșii și oamenii de bunăcredinta să se alăture ultimei parti a programului de marcare a unui mare eveniment istoric – 1700 de ani de la Edictul din Milano, a carui ceremonie de închidere este programată să aibă loc la Nis, duminică, atunci când liderii Bisericii Ortodoxe din alte țări vor oficia o Sfanta Liturghie.

“Un mare privilegiu i-a fost acordat Bisericii noastre, prin faptul ca ceremonia centrala a întregului Crestinism are loc în orașul nostru, Nis, pentru că împăratul Constantin s-a născut aici”, a spus Patriarhul Irineu, pentru Tanjug, înainte de intrunirea pe care Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC) a calificat-o ca fiind cea mai mare din istoria sa.

Edictul Impăratului Constantin a adus Creștinismului libertatea sau dreptul de a predica liber, a mai spus Patriarhul Irineu. Acest mare eveniment a fost un punct de cotitură în istoria omenirii, a culturii europene bazate pe adevărurile Creștinismului, dezvoltata pe temeliile lui, a spus Patriarhul.

Patriarhul Irineu a anuntat ca reprezentanții tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai altor Biserici și comunități creștine, și oficialii din Cultură, din întreaga lume creștină, se vor reuni cu această ocazie.

Episcopul Irineu de Backa, un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Sarbe, a anunțat că două relicve sfinte vor fi expuse la Catedrala Sf. Împărat Constantin și Imparateasa Elena din Nis – o particica a Lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos și mâna Sfantului Ioan Botezătorul.

Conform calendarului, care a fost publicat de către Biserica, primirea clericilor va fi organizata in Catedrala Sf. Arhanghel Mihail din Belgrad, sâmbătă, printre acestia numarandu-se Patriarhul Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului, al Noii Rome și Patriarh Ecumenic, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.