publicat în: Arhivă

Militiile sectare impun legea junglei in Liban

Patriarhul Maronit al Antiohiei a avertizat despre efectele devastatoare ale milițiilor sectare, a caror prezenta este in creștere în regiune. Potrivit Fides, Patriarhul Bechara Boutros Rai a declarat că armata non-stat, care există în Liban, va aduce in țară “legea junglei”, odata cu creșterea criminalității. Patriarhul a făcut aceasta declaratie in timpul unei predici, în Barissa.

Capul Bisericii Maronite le-a cerut facțiunilor politice sa ajunga la reconciliere printr-un nou contract social, bazat pe Pactul Național din 1943, cand creștinii și musulmanii au convenit vizavi de gestionarea în comun a puterii politice și a serviciilor instituționale din Liban – devenit independent fata de Franța. Patriarhul Rai consideră că conflictul dintre facțiunile politice contribuie la “distrugerea țării”.

O cale de rezolvare a situatiei poate fi doar revenirea la Pactul fundamental “cu care libanezii si-au construit tara lor, bazandu-se pe convietuire pasnica si păstrând Libanul liber de orice aservire față de alte națiuni din est sau vest”.