publicat în: Arhivă

Va renunta Japonia la Constitutia sa pacifista?

La Croix a publicat in ultimele ore un scurt interviu cu Jean-François Sabouret, director emerit de cercetare al Centrului National de Resurse Stiintifice din Franta.

Conform, acestuia, după victoria în Senat din aceasta duminică, Primul-Ministru japonez, Shinzo Abe, ar avea toate pârghiile puterii în propriile mâini, executiva și legislativa, și va continua sa-și amplifice politica sa de redresare economică.

Oponenții se tem, insa, ca după această victorie acesta, ca nationalist, se va axa pe prioritățile sale diplomatice și militare amendand Constituția pacifista japoneza din 1945.

Scopul său final este de a modifica articolul 9, care exclude războiul ca mijloc de rezolvare a conflictelor sau tensiunilor și care afirmă că doar mijloacele pașnice pot fi folosite. O astfel de reformă ar necesita, totuși, un referendum sau noi alegeri generale. Shinzo Abe a spus de mai multe ori că vrea să reformeze Constituția.

Japonia detine o armată (terestra, aeriana, maritima) de aproape 250.000 de oameni, bine dezvoltata tehnologic, bine echipata și operaționala în operațiunile de pace ale ONU. Dar, aceasta este denumita oficial “Forța de auto-apărare”, amintind că nu are dreptul sa fie ofensiva.

Tensiunile militare cu vecina China, care revendica mai multe insule care aparțin Japoniei, vor continua să crească, în viitor. China continuă să isi modernizeze armata, mai ales marina. Japonia a cunoscut si ea, de asemenea, o majorare a bugetului său militar, în acest an. Rămâne de văzut ce rol isi vor rezerva Statele Unite în Pacific, în viitor – incheie Sabouret, pentru La Croix.