Turcia returneaza primele 17 proprietati, Fundatiei Armene din Diyarbakir

În timpul desfasurarii unui proiect de restaurare a Bisericii Armene istorice Surp Giragos, din 2009 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Fundația Bisericii Diyarbakır a descoperit un document care enumera proprietățile deținute de armeni înainte de plecarea lor din Diyarbakır, între anii 1910 și 1921.

In aceste zile, Direcția Regională a Fundațiilor Diyarbakır a decis să returneze 17 proprietăți din provincia sud-estică Diyarbakir, comunității armene, ca urmare a unei inițiative lansate pe parcursul anului trecut de Fundatia Surp Giragos a Bisericii Armene din Diyarbakır – conform cotidianului Sabah.

Documentul descoperit de Fundatie oferea mai multe date despre 190 de proprietăți. După descoperirea documentului, Fundația a depus o petiție la Direcția Regională a Fundatiilor Diyarbakır, solicitand returnarea acestor proprietăți, după ce a constatat ca exista mai multe anunturi imobiliare legate de acestea.

Potrivit raportului Sabah, Direcția Regională a Fundațiilor Diyarbakır a decis să returneze 17 proprietati, cu o suprafata totala de 15.000 de metri pătrați, aflate în interiorul granițelor districtului Sur Diyarbakır. Direcția Regională a Fundațiilor Diyarbakır a refuzat să returneze alte 173 de proprietăți listate în document, pe motiv că certificatele de proprietate de care dispune Direcția sunt prea vechi, aparținând epocii otomane sau perioadei de dinainte de 1910.

Vartkes Ergün Ayık, șeful Fundatiei Bisericii Armene Surp Giragos Diyarbakır, a declarat pentru cotidianul Sabah că este fericit de decizia initiala a Direcției Regionale a Foundatiilor Diyarbakır, dar ca va continua sa depuna eforturi până cand si celelalte 173 de proprietățile imobiliare rămase vor fi returnate fundației.

În ceea ce privește cele 17 proprietăți care au fost returnate, Ayık a declarat: “Unele dintre proprietățile care au fost returnate sunt în prezent ocupate de clădiri neautorizate, câteva chiar de clădiri publice”. Acesta a mai adaugat: “Înregistrările din epoca otomană, legate de cele 173 de proprietăți, au cauzat dificultăți în localizarea proprietatilor, intrucat ele erau notate doar prin exprimari destul de vagi, de genul: “casa de lângă casa lui Kirkor” sau “casa din spatele domeniului Sarkisian și vizavi de casa lui Ahmet”.

“Direcția Regională a Fundațiilor Diyarbakır ne-a cerut să găsim inregistrari valabile și contemporane pentru proprietăți. Am depus cereri la Direcția Generală de Carte Funciara și Cadastru pentru a ne ajuta sa găsim înregistrări contemporane. Dacă nu reușim să obținem un rezultat favorabil, vom recurge la tribunal”, a incheiat Vartkes.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.