Presedintele Traian Basescu critica interzicerea mariajului gay in tara

Președintele român Traian Băsescu a criticat ieri încercarea Parlamentului de a introduce în Constituție o interzicere a căsătoriei între persoane de același sex, spunând că “toată lumea ar trebui să aibă libertatea” să se căsătorească cu cine vrea.

“Oricine este liber să facă ce vrea cu viața lui. Dacă un bărbat vrea să se căsătorească cu un bărbat, o femeie cu o femeie, care este problema lor?”, a spus Președintele, pentru canalul privat ProTV, care a dorit sa stie daca acesta este pro sau contra căsătoriei intre persoane de același sex.

“Sunt de acord cu libertatea fiecărui om de a face ceea ce vrea cu viața lui, pentru că ceea ce facem între pereții casei noastre ne priveste doar pe noi”, a spus Președintele.

Acesta a precizat ca, in calitate de ortodox, respecta preceptele Crestinismului si ale Ortodoxiei. “Dar, alții pot avea alte precepte”, a spus Băsescu.

O comisie parlamentară de revizuire a Constituției a adoptat, cu două săptămâni în urmă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), un amendament susținut puternic de Biserica Ortodoxă și de membrii majorității de centru-stânga, care defineste familia ca bazandu-se “pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie”.

În forma sa actuală, legea fundamentală pur și simplu o descria ca fiind “bazată pe căsătoria între soți”, chiar dacă căsătoria între persoane de același sex nu este autorizata în mod expres în România.

Acest amendament a fost puternic criticat de Amnesty International și de asociațiile de apărare a drepturilor omului din România. In fata acestor probleme, Primul-Ministru (PSD), Victor Ponta, a solicitat un nou vot, spunând că nu vede necesara schimbarea actualei definiții a familiei. El a mai spus că nu doreste ca țara sa să fie comparata cu Ungaria, care a adoptat o modificare similară în luna ianuarie, dand nastere unor critici dure din partea Comisiei Europene. Dar, el a declarat că nici nu favorizeaza căsătoria între persoane de același sex.

Băsescu a declarat că reglementarea acestor aspecte în Constituție a fost o “grava eroare”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.