Europa: decalaj intre politicieni si populatie

Astazi, in Europa, apare un “decalaj” “între democrația reprezentativă (politicienii) și democrația participativă (populatia care nu se simte reprezentata)”, demonstrand ca “dezbaterea socială este extrem de necesara”, dar si ca ne confruntam cu “noi provocări pentru Biserică”.

Aceasta este convingerea purtătorului de cuvânt și a ofițerului de presă al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), care s-a reunit in urma cu cateva zile, în București, sub semnul celor zece ani “Ecclesia in Europa”.

Participantii la discutii au tratat, de asemenea, provocările acțiunii misionare a Bisericii în Europa de astăzi, subliniind faptul că “astăzi, mai mult decât oricând”, “Ecclesia in Europa” (exortație apostolică) și „mesajul sau profetic par a fi actuale pentru Europa”.

Criza, “care este nu numai economică, ci și culturala, antropologica, etica si spirituala, este o oportunitate pentru ca Europa sa depășeasca agnosticismul practic și indiferența religioasă si să-și recapete capacitatea noua de a decide viitorul său în întâlnirea cu Persoana și mesajul lui Iisus Hristos”.

Principala provocare este aceea de a înțelege modul în care Biserica Catolică poate fi alături de europeni, astazi, si cum poate ajuta ea la integrarea mesajului Evangheliei în experiența sa de zi cu zi”.

În plus, participanții au fost informați despre situația creștinilor din România și despre implicarea Bisericii Catolice românești în domeniul comunicarii sociale. “Punte între Est și Vest”, România este “o realitate particulară și complexă în care trăim, nu fără tensiuni, cu mai multe culte creștine”. În ultimii ani, diocezele catolice au investit masiv în comunicare, gratie noilor mijloace de comunicare socială și pe Internet.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.