publicat în: Arhivă

Alegerea potrivita pentru crestin: totul sau nimic?

In aceasta dimineata, Papa Francisc a comentat Evanghelia in care Hristos ne învață: “Nu vă împotriviţi celui rău; iar cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt. ” (Matei 5.38-42).

“Istoria palmei a devenit clasica pentru a rade de crestini”, a declarat Papa. În viață, “logica normală” ne învață că trebuie “sa luptam, sa ne aparam poziția”, iar dacă vom primi o palmă, trebuie să “dam doua, pentru a ne apara”.

“Dreptatea pe care a adus-o Iisus este o alta dreptate decat cea ‘ochi pentru ochi si dinte pentru dinte’. Acesta este o alta justitie. “Acesta este cuprinsa in cuvintele Sfantului Apostol Pavel (2 Corinteni 6.1-10): Crestinii sunt “oameni care nu au de niciunele”, dar care, cu toate acestea, „stapanesc totul”.

Siguranța creștinului rezida in “tot” ceea ce este Iisus: “Pentru creștin, “totul” este Iisus. Celelalte lucruri sunt “nimic”. Iar “pentru spiritul lumii”, “totul” inseamna sunt lucruri ca: averea, vanitatea, locurile de sus”, iar “nimicul”este Iisus.

Dacă un creștin poate merge 2 mile, cu cel ce i-a cerut sa mearga o mila, dacă el poate “sa-si dea si haina, atunci când i s-a cerut camasa”, atunci aceasta se intampla pentru ca, pentru el, acestea inseamna “nimic”. Acesta este “secretul mărinimiei creștinului, care se poarta mereu cu blândețe”.

“Creștinul este cineva care isi deschide inima sa, care trăiește cu această mărinimie, pentru ca are “totul”, care este Iisus Hristos. Celelalte lucruri sunt “nimic”.

“Adevăratul creștin știe ca aceasta opoziție bipolara rezolva tensiunea între “totul”și “nimic”, așa cum recomandă Iisus: Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui, iar restul va veni voua: Împărăția lui Dumnezeu este “tot”, iar restul este ceva secundar, nu primar.

“Viata, astfel, nu este usoara, pentru că unul este pălmuit, nu-i asa? Si, inca pe ambii obraji! Dar, creștinul este bun, creștinul este mărinimos: si-a deschis inima sa. Daca un crestin are inima stransa, atunci acesta nu este Creștinism: este egoism, mascat de Creștinism.

“Toate greșelile creștinilor, toate erorile Bisericii, toate defectele se nasc de acolo”, adică de la faptul ca este ales „nimicul”, in loc de “totul”. A opta pentru „nimic”, inseamna a crea baza “ciocnirilor în familie, în prietenie, în societate”. “Nimicul” este sămânța războiului, întotdeauna. Pentru că este sămânța egoismului. “

“Nu este usor sa-I urmezi lui Iisus, nu este ușor. Dar nu este nici dificil, pentru că, pe drumul iubirii, Domnul face lucrarea, astfel încât noi să putem merge mai departe; Domnul deschide inima”.

Papa i-a invitat pe creștini – inainte de a intoarce si celelalt obraz, inainte de a-si da haina lor si de a face doua mile in loc de una – să se roage pentru ca Domnul să “le deschida inima”, astfel încât să devină “mărinimosi, buni”, și să lupte nu pentru lucrurile mici, nu pentru “nimicul” din fiecare zi, ci pentru „totul” în Iisus Hristos.