publicat în: Arhivă

Graffiti in Orasul Antic – Imagini si voci ale vietii zilnice

Angelos Chaniotis, profesor grec de Istorie Antica la Institutul pentru Studii Superioare al Universitatii Princeton, a ținut in aceste zile un discurs, sub titlul: Graffiti in Orasul Antic – Imagini și voci ale vieții zilnice”, la Salonic.

El a fost invitat de Centrul Dukakis pentru Serviciul Public și Umanitar al Colegiului din Anatolia – Colegiul American din Salonic.

Chaniotis spune că lucrările antice in graffiti sunt “ilustratii ale vocilor și emoțiilor antice, pe stâncă ” și adaugă că “cele mai multe dintre ele sunt creații spontane, gravate în timpul nopții de către diferite persoane, în stare de betie sau de veselie – un fapt care face dificilă interpretarea lor, insa valoarea acestora, ca surse istorice, este una mare. În ceea ce privește conținutul lor, acestea sunt marcate de discriminarea sexuala, de competitivitate, insulte…”

Profesorul grec a localizat, colectat și studiat mai mult de 4.000 de graffiti vechi, în timpul participării sale la excavarile New York University din orașul antic Aphrodisia, care se află în apele interioare Caria din bazinul râului Meander, la 230 km sud-est de portul de Izmir (fost Smyrna). Acesta este unul dintre cele mai importante sit-uri arheologice din perioada elenistică și romană târzie din Turcia.

Chaniotis a descoperit mii de exemple de graffiti, gravate sau sculptate în marmură, care variaza în conținut: jocuri, rugăciuni, simboluri religioase, nume, obscenitati și imagini urâtite ale adversarului, în cazul unor competiții sportive sau de altă natură.