Sambata lui Lazar. Lazarki si Lazarita. Fetele-Lazar si sarbatoarea din Bulgaria

Ortodocsii bulgari au marcat si ei Sâmbăta lui Lazăr, asemenea romanilor, o zi de sărbătoare cu rol important în credințele folclorice bulgare.

Sâmbăta lui Lazăr se serbeaza întotdeauna cu o zi înainte de Duminica Floriilor care, la rândul său, este serbata in duminica de dinaintea Pastilor.

Ziua marchează Învierea lui Lazăr din Betania, o minune a Domnului nostru Iisus Hristos, care simbolizează, de asemenea, Invierea lui Hristos și mântuirea omenirii.

Minunea, facuta de Iisus la patru zile după moartea lui Lazăr, a convertit pe multi la credinta dar, totodata, a grăbit decizia fariseilor de a-L prinde pe Iisus si de a-L ucide.

Astfel, pentru ortodocsi, Sâmbăta lui Lazăr devine si sambata care marcheaza practic Săptămâna Sfântă de dinainte de Paști, numita si Săptămâna Patimilor.

Postul Mare devine si mai strict, dupa Ziua Sfantului Lazăr, iar credincioșii sunt invitați la o curatire si la reflectie mai puternice, in ce priveste credinta proprie și legăturile lor cu cei dragi și cei apropiati.

Potrivit credințelor populare bulgare, Sâmbăta lui Lazăr mai este numita, de asemenea, Lăzărița, o zi în care fetele tinere sunt initiate pentru a deveni viitoare soții.

În tradițiile vechi, grupurile de tinere, îmbrăcate în haine festive, merg prin localitate, intonand cântece de sănătate, prosperitate și fertilitate în gospodării.

Fetele, cunoscute sub numele de Lazărki – adică fete-Lazăr – binecuvanteaza, de asemenea, terenurile, pădurile și râurile.

In Sâmbăta lui Lazăr, Biserica Ortodoxă Bulgară il cinsteste, totodata, pe Sfantul bulgar Lazăr, care a murit ca mucenic în anul 1802.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.