Primatul Ciprului, supus tirurilor presei laice: Biserica nu poate salva tara din criza!

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, Primat al Ciprului, a acordat un interviu lung unei publicatii politice – in doua editii – în care si-a expus punctul său de vedere asupra mai multor subiecte, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Întrebat dacă Biserica este in stare sa ii ajute pe oameni în timp de criză financiară, Arhiepiscopul a declarat ca Biserica nu poate sa indrepte situatia.

“Nici nu ar trebui sa ne treaca prin minte, măcar, că Biserica – prin proprietatile sale – ar putea schimba lucrurile. Mai sunt și alții în Cipru, care sunt mai bogati decât Biserica”, a spus el.

Când a preluat locul sau de Arhiepiscop, în 2006, Biserica contribuia cu 5.0 milioane de euro pe an pentru caritate, dar acum nu isi poate permite mai mult de 1.0 milion de euro.

El a spus că Biserica a redus salariile, pentru a controla cheltuielile, iar salariul său a fost redus de la 5.000 de euro pe lună, la 4.000 de euro.

“Dar nu vom lăsa pe nimeni să sufere de foame,” a mai spus el.

Și, dacă grupul – UE si FMI – reușeste să facă “inacceptabilă” viata, atunci Arhiepiscopul va protesta “cu intreaga sa fiinta”.

“Biserica nu are numai un drept, ci si obligația de a reacționa”, a spus el.

Biserica, totodata, dorește să ridice oamenii dupa principiile de moralitate și valoare, iar renuntarea la educația religioasa “ar fi cel mai rău lucru pe care părinții ar putea sa-l sugereze copiilor lor”.

O parte din aceasta invatatura este si despre “natura anormală” a homosexualitatii. “Dacă in lupta împotriva homosexualitatii, homosexualii nu-si pot depăși singuri propria lor problema, atunci cel puțin sa nu fie mândri și sa trambiteze asta. Nu au fost întotdeauna homosexuali”, a spus el, atunci când i s-a cerut să-și expună viziunile despre casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Solicitandu-i-se sa comenteze vizavi de principiile, aparent apropiate, cum ar fi dragostea, intre Comunism și promovarea Bibliei, Arhiepiscopul a declarat că Biserica apreciaza dragostea, dar nu si violența Comunismului.

“Comunismul încearcă să fie in aplicat si se foloseste de violență și de arme. În mod evident, eu nu pot echivala Creștinismul cu Comunismul [https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/news/alte-stiri-din-strainatate/video-iisus-a-fost-comunist-campanie-politica-la-hollywood-atacata-de-presa-americana.html] “, a spus el.

În primul rând, Biserica este preocupata de chestiuni spirituale, a spus el și, „chiar daca exprim puncte de vedere care sunt percepute negativ în presa, este de datoria mea sa fac ceea ce cred că este corect”, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.